Slovenija 8.3.2023 14:55

Založba ZRC v Tavčarjevem letu s ponatisom njegovega romana 4000

Ljubljana, 8. marca - Pri Založbi ZRC je v letošnjem letu Ivana Tavčarja izšel ponatis njegovega romana 4000 s spremno besedo Barbare in Iztoka Simonitija. Roman je izhajal kot podlistek v Ljubljanskem zvonu, dogaja pa se leta 4000 in bralca postavi v distopično pokrajino.

Antiutopični roman 4000 je v literarnem mesečniku Ljubljanski zvon začel izhajati leta 1891, času trenj med slovenskim klerikalnim in liberalnim političnim polom v takratni Avstro-Ogrski. V njem je opisal, kakšna bi lahko postala Slovenija, če bi bile uresničene vse zamisli klerikalnih političnih nasprotnikov, v enem od likov pa je prepoznaven idejno najbolj konservativni vodja takratne katoliške struje Anton Mahnič.

Dogaja se na pogorišču zgodovine, kjer se Ljubljana imenuje Papeževa provincija številka LII, kjer so uvedli nabore za ženitev in možitev, da bi se zatrla tista "grozna spolna ljubezen", kjer ljudje zopet govorijo latinsko, v slovenskem jeziku se pišejo le še molitvene knjige in kjer ljudi sežigajo na grmadi, so vsebino opisali pri založbi.

Roman je bil dolgo časa pozabljen, letošnji ponatis pri Založbi ZRC pa postavlja zrcalo klerikalizmu v Sloveniji ali kar celotnemu slovenstvu, so še zapisali pri založbi.

Ponatis je izšel ob Tavčarjevem letu, v katerem se bo zvrstila vrsta dogodkov, posvečenih pisatelju ob letošnji stoletnici njegove smrti.