Slovenija 8.3.2023 19:41

V DSP slovesnost Mire z opomnikom na ženske literarne ustvarjalke

Ljubljana, 8. marca - V Društvu slovenskih pisateljev je ob svetovnem dnevu žensk pod okriljem ženskega odbora Slovenskega centra Pen Mira potekala slovesnost pod naslovom Glas avtoricam!, na kateri so se spomnili 10-letnega delovanja Mire, ki podeljuje tudi istoimensko nagrado. To je prejelo 11 literatk, ki so bile predstavljene s kratko biografijo in izbranim delom.

Začetke Mirinega delovanja in dosedanje nagrajenke sta predstavili dve izmed ustanoviteljic odbora Tatjana Pregl Kobe in Stanislava Repar-Chrobakova. Tatjana Pregl Kobe je opozorila na pomemben prispevek žensk celotni družbi, na kar bi morale biti ponosne, Stanislava Repar-Chrobakova pa je spomnila, da je Mira nastala iz potrebe po večjem naslavljanju ženskih ustvarjalk v polju literature.

Predsednica Slovenskega Pen Tanja Tuma je spregovorila o delovanju ženske sekcije mednarodnega Pena ter na podpornike slovenskemu odboru. Med njimi sta bila, kot se spominja Tanja Tuma, tudi predsednik mednarodnega centra Pen John Ralston Saul, ki je pred leti na Bledu vprašal po ženskah v slovenskem Penu, ter Jennifer Clement, ki je po 100 letih od ustanovitve združenja postala prva predsednica mednarodnega Pena.

Opozorila je še na eno plat Mire - opozarjanje na zapostavljenost literarnih ustvarjalk, ki se med drugim kaže v praksi podeljevanja nagrad. Kot je poudarila, v Sloveniji literarne ustvarjalke prejmejo le 20 odstotkov nagrad, ki jih tako povečini odnesejo moški kolegi. Najbolj v nebo vpijoč primer so po njenih besedah Prešernove nagrade za življenjsko delo, ki jih je doslej od literatov prejelo 63 pisateljev oziroma pesnikov in le dve književnici: Mira Mihelič in Svetlana Makarovič.

Trenutna predsednica Mire je Luna J. Šribar, ki je ob tej priložnosti spregovorila o svoji viziji dela v triletnem mandatu. Kot je poudarila, bo odprta za vse pozitivne pobude, poskušala bo dati glas književnicam, letos ob obletnici odbora bodo ob več priložnostih izpostavljali vse dosedanje prejemnice mire in njihovo delo.

Te so bile predstavljene že na nocojšnjem večeru, ko jih je s kratko biografijo predstavila Tatjana Pregl Kobe, odlomke iz njihovih del pa je interpretirala Draga Potočnjak, članica upravnega odbora Slovenskega Pen. V drugem delu večera se je z branjem odlomkov predstavilo še 19 avtorjev in avtoric, ki so člani in članice pisateljskega društva.

Nagrado mira so doslej prejele Jolka Milič, Maja Haderlap, Ksenija Jus, Silvana Paletti in Svetlana Slapšak, Alenka Jensterle Doležal, Stanislava Repar-Chrobakova, Neda Rusjan Bric, Barbara Korun, Luna Jurančič Šribar in Darinka Kozinc.