Svet 9.3.2023 10:07

Romeo in Julija Valentine Turcu na odru Romunske narodne opere v Cluju

Cluj-Napoca, 9. marca - Balet Romeo in Julija slovenske koreografinje Valentine Turcu je po mariborski originalni postavitvi iz leta 2013 pred dnevi zaživel tudi na odru Romunske narodne opere v Cluju. "Veselim se, da lahko del naše mariborske zgodbe s tolikšnim navdušenjem spremljajo na mnogih mednarodnih odrih," je za časnik Večer povedala koreografinja.

Ob tej priložnosti je prejela visoko častno nagrado za izvrstnost v umetnosti koreografije - naziv maestra koreografije.

Balet Romeo in Julija na glasbo Sergeja Prokofjeva je bil v romunskem mestu Cluj-Napoca uprizorjen v petek z dirigentom Cristianom Spatarujem in baletnima solistoma Andreeo Jura in Ionutom Dinito, izhaja iz spletnih strani Romunske narodne opere.

Asistenta koreografije sta bila Anton Bogov in Raimond Martinovs, v ekipi pa so še scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš in oblikovalec svetlobe Tomaž Premzl.

"Po nepozabnem večeru 28. januarja letos v SNG Maribor, kjer smo prav s predstavo Romeo in Julija proslavili zgodovinski trenutek s plesalci in mariborsko publiko, sva z Antonom Bogovom odpotovala v Cluj. Tukaj so izjemno nadarjeni plesalci, srčni, dinamični in zelo odprti za nov dramski balet, s katerim, kot sami pravijo, odpirajo povsem novo poglavje," je za današnjo izdajo časnika Večer povedala Valentina Turcu, ki letos beleži 30-letnico umetniškega ustvarjanja.

Romunija je njena druga domovina, saj je od tam njen oče, baletnik Marin Turcu. Kot kaže, se bo tja še vračala, saj je z mariborskim Baletom in predstavo Madame Bovary junija letos vabljena na veliki poletni open air festival v Cluju.

Baletna predstava Romeo in Julija je bila 2013 uprizorjena v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor. Nato jo je Valentina Turcu postavila še v Narodni operi v Rigi in v gledališču Metz Metropole v Franciji.