Slovenija 13.3.2023 9:00

Gal v galeriji bo drevi zaživel na odru Cankarjevega doma

Ljubljana, 13. marca - V Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi premiera otroške glasbene pravljice Gal v galeriji, ki je pod režisersko taktirko Eve Hribernik nastala v koprodukciji CD in Glasbene matice Ljubljana. V predstavi slikarsko platno postane glasbena partitura, namesto čopiča pa Gal na sprehod od slike do slike vabi z dirigentsko paličico.

Zgodba "zelenega možica, ki končno najde svoje domovanje v hiši, poimenovani prav po njegovem imenu - Gal-eriji - je vabilo naše priljubljene pisateljice Svetlane Makarovič k odkrivanju lepe besede in likovnih umetnin, oživitev besed v glasbi pa dodaja dvema vejama umetnosti še tretjo. Slikarsko platno postane zdaj glasbena partitura, namesto čopiča pa zdaj vabi na sprehod po galeriji od slike do slike kar dirigentska paličica", je ob predstavi zapisala predsednica Glasbene matice Ljubljana Veronika Brvar.

Kot je dodala, Gal v predstavi tudi zapoje - svoj glas mu posodijo pevci otroškega zbora. V zgodbo vstopajo tudi izbrani inštrumenti godalnega kvinteta, pridružijo se tolkala, za trdno osnovo pa poskrbi klavir. Skrivnostno Galovo pripoved o njegovih popotovanjih in raziskovanju najlepših podob oživlja pevec, vešč ne samo gledališkega odra, ampak tudi posebnega sožitja glasbe in besede v glasbeno-gledališki predstavi.

"Vsaka pravljica v sebi skriva arhetipske podobe, ki se izražajo z junaki v zgodbi. Tudi glasbena pravljica o škratu Galu ni izjema in verjamemo, da bo odrska uprizoritev, namenjena otrokom in odraslim, odprla kakšno novo razsežnost zgodbe," pa je zapisala režiserka Eva Hribernik.

V predstavi gledalce na čarobno potovanje popeljejo pripovedovalec (igralec) in pripovedovalci (pevci otroškega pevskega zbora), ki predstavijo škrata Gala (plesalka), ki v trenutku očara s svojo neposrednostjo in neutrudljivo igrivostjo. Škrat Gal tako ni le lik iz slikanice, ampak je otrok, ki prebiva v vsakem izmed nas, je prepričana režiserka.

Za predstavo je skladateljica Tadeja Vulc literarnemu delu dodala novo globino in govorjeno besedo uglasbila ter ji dopisala spremljavo, ki poslušalca nemudoma popelje v dogajanje zgodbe, so zapisali v CD.

Pripovedovalec v predstavi je Klemen Torkar, Škrat Gal Simona Kočar. Na odru nastopajo še Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana ter več mladih glasbenikov na različnih instrumentih. Koreografinja predstave je Simona Kočar, scenograf Jaro Ješe, kostumografinja Anjana Pavlič.