Slovenija 11.3.2023 9:00

Tomaž Domicelj dopolnil 75 let

Ljubljana, 11. marca - Tomaž Domicelj je že več kot pet desetletij aktiven v glasbi, kamor ga je pot zanesla v 60. letih, ko je v Ljubljani ustanovil ansambel Helioni. Od takrat je ustvaril več sto pesmi, od ljubezenskih do satirično-političnih, med drugim splošno znane Danes bo srečen dan, Jamajka, Avtomat in Slovenskega naroda sin. Danes praznuje 75 let.

Ljubljana. Glasbenik Tomaž Domicelj. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenik Tomaž Domicelj.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Na predvečer rojstnega dneva je Domicelj nastopil v Domžalah, kamor je med drugim povabil violinista in kitarista Sašo Olenjuka. Njegovim skladbam bo posvečena tudi letošnja Poletna noč, s katerim se začne ljubljanski poletni festival, na katerem je bil v zadnjih nekaj letih večkratni gost.

Dvajset njegovih skladb bo po njegovih napovedih izvedlo prav toliko izvajalcev oziroma izvajalk z Big Bandom RTV Slovenija in radijskimi simfoniki ter radijskim mladinskim pevskim zborom pod vodstvom Patrika Grebla. Na odru bodo med drugim Dinamitke, Nina Strnad, Jan Plestenjak, Tokac, Marko Vozelj, Helena Blagne, Gojmir Lešnjak in Neisha.

Njegovemu osebnemu jubileju se je poklonil tudi Radio Koper z večurno oddajo, v kateri je zazvenelo 75 skladb, ki so kakorkoli povezane z Domiceljem. Pri tem so med drugim sodelovali Tinkara Kovač, Anika Horvat, Jure Tori, Rudi Bučar, Ana Pupedan, Zdenko Cotič, Jadran Ogrin in Marjan Malikovič .

Domicelj je zasedbo Helioni ustanovil z Jernejem Jungom in Janezom Bončino - Benčem. Skupaj so krajši čas nastopali po srednjih šolah in plesiščih, nato pa ga je pot zanesla v Veliko Britanijo, kjer je po klubih ob spremljavi akustične kitare in orglic prepeval protestniške pesmi.

Po vrnitvi je nastopal v različnih ansamblih in hkrati gradil samostojno kariero. Nastopal je po celotni Jugoslaviji ter obiskoval festivale doma in v tujini, kjer je prejemal nagrade, med drugim na Pop delavnici ter Melodijah morja in sonca. Poleg kantavtorstva se ga je v 80. letih dotaknil tudi blues.

V 58 letih delovanja v glasbi je objavil ducat albumov in kakšnih 400 skladb, ob avtorskih tudi nekatere prepesnitve svojih vzornikov. Med takšnimi sta Za vedno mlad po Bobu Dylanu (Forever Young) in Moj dom je Ljubljana po Lynyrd Skynyrd (Sweet Home Alabama).

V drugi polovici 80. in v začetku 90. let je Domicelj deloval kot novinar v slovenski redakciji britanskega BBC. Iz angleščine je prevedel nekaj knjig o svetovno znanih glasbenikih, kot so Bob Dylan, Elvis Presley in The Beatles, poleg tega je v Ljubljani odprl založbo in ploščarno Dots Records, ki je delovala približno dve desetletji.