Svet 15.3.2023 5:30

Rafaelova mojstrovina po 400 letih ponovno na ogled v Neaplju

Rim, 15. marca - Slika italijanskega renesančnega slikarja in arhitekta Rafaela z naslovom Marija z ribo je po 400 letih ponovno na ogled v Neaplju. Rafaelova mojstrovina, ki je danes v zbirki madridskega muzeja Prado, je namreč osrednji eksponat na razstavi Španci v Neaplju. Renesansa na jugu, ki je na ogled v Muzeju Capodimonte.

Razstava se sicer po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa posveča španskim umetnikom, ki so v obdobju renesanse delovali v Neaplju.

Slika Marija z ribo je bila okoli leta 1514 naročena za kapelo družine Doce v cerkvi San Domenico Maggiore v Neaplju. Rafael je na njej upodobil Marijo z Jezusom, nadangelom Rafaelom, Tobjio z ribo v roki in Sv. Hieronimom. Po ribi v Tobijevi roki je slika tudi dobila ime. Sliko so španski vladarji sredi 17. stoletja odpeljali v Madrid.

Slika je danes v zbirki madridskega muzeja Prado, ki je sodeloval pri pripravi razstave. Na njej je mogoče videti izbor del, ki so jih ustvarili nekateri najpomembnejši španski umetniki, ki so v prvih treh desetletjih 16. stoletja delovali v Neaplju. Med njimi so bili Pedro Fernandez, Bartolome Ordonez, Diego de Siloe, Pedro Machuca in Alonso Berruguete.

Španski umetniki so v svojih delih primerjavi z deli vodilnih osebnosti italijanske renesanse pokazali izjemno izvirnost. V začetku 16. stoletja so v Neaplju dobivali pomembna naročila, piše na spletni strani muzeja.

Razstava bo na ogled do 25. junija.