Svet 16.3.2023 7:30

Mencejeva Jezdeca in Gergoletov Mož brez krivde na festivalu v Sofiji

Sofija, 16. marca - V Sofiji se bo danes začel 27. mednarodni filmski festival, ki bo v netekmovalnem delu prikazal tudi slovenska filma Jezdeca režiserja Dominika Menceja in Mož brez krivde v režiji Ivana Gergoleta, so sporočili s Slovenskega filmskega centra. Festival bo potekal do 31. marca.

Mencejev prvenec Jezdeca je svetovno premiero doživel lani na filmskem festivalu v Sarajevu. Zgodba je postavljena v leto 1999, ko najboljša prijatelja svoja mopeda predelata v stilu chopperjev in se iz rodne vasice odpravita na motoristično popotovanje po Sloveniji in Hrvaški. Ko se jima na poti pridružita mlada ženska in star motorist, se začnejo skupne dogodivščine.

Scenarij sta napisala režiser in Boris Grgurović, ki sta povedala: "V današnjem svetu, ki je videti bolj zaprt in deljen kot kadarkoli prej, potrebujemo zgodbe, ki preizprašujejo ta status quo. Tako se tudi liki v filmu soočajo z vzorci, v katere so potisnjeni na tak ali drugačen način. Vse prepogosto pozabljamo, da je identiteta, ki jo nosimo kot posamezniki, nekaj, kar se spreminja in oblikuje na podlagi lastnih odločitev, ki jih na poti življenja sprejemamo. Film se tako ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi - možnosti, ki jo imamo vsi."

V filmu so zaigrali Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak in Nikola Kojo. Nastal je pod okriljem produkcijske hiše Staragara v koprodukciji s Hrvaško, Srbijo, Italijo ter Bosno in Hercegovino. Domače občinstvo si ga bo lahko ogledalo prihodnji mesec. Premiera bo 5. aprila v Kinodvoru, zatem pa bo svojo pot nadaljeval po drugih koprodukcijskih državah.

Mož brez krivde režiserja in scenarista Gergoleta je svetovno premiero doživel lani na festivalu Black Nights v Talinu. Pripoveduje o azbestni vdovi Angeli, ki spozna moškega, odgovornega za smrt svojega moža. Da bi ga lahko kaznovala, postane njegova negovalka, s tem pa se poda v čustveni labirint, v katerem ne ločuje maščevanja od odpuščanja in laži od resnice.

V glavnih vlogah sta zaigrala Branko Završan in italijanska igralka Valentina Carnelutti. Pri filmu so sodelovali direktorica fotografije Debora Vrizzi, scenograf Marco Juratovec, kostumografka Gilda Venturini in oblikovalka maske Alenka Nahtigal. Tudi Mož brez krivde je nastal v produkciji Staregare ter v koprodukciji z Italijo in Hrvaško.

Mednarodni filmski festival v Sofiji bo v tekmovalnem delu prikazal 12 filmov. Odprl ga bo novi dokumentarni film režiserja Volkerja Schlöndorffa The Forest Maker, kot posebno gostjo pa so napovedali igralko Geraldine Chaplin.