Slovenija 15.3.2023 13:40

V Narodni galeriji iščejo dela kiparja Ivana Zajca

Ljubljana, 15. marca - V Narodni galeriji pripravljajo pregledno razstavo kiparja Ivana Zajca. Ker njegov opus od leta 1949 dalje ni bil monografsko predstavljen, se obračajo na vse lastnike njegovih del, da jim pomagajo sestaviti popolnejši seznam umetnin. Izbor najboljših bodo predstavili na razstavi, ki bo na ogled od oktobra 2023 do januarja 2024.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so zapisali v Narodni galeriji, kiparski opus zgodnjemodernega kiparja Zajca (1869-1952), avtorja Prešernovega spomenika v Ljubljani, doslej še ni bil deležen temeljitega proučevanja. Direktorica galerije Barbara Jaki je pred časom za STA povedala, da je znanih veliko novih odkritij o njegovem življenju ter da je bilo opusu dodanih več del, ki do zdaj niso bila znana, izbor del za razstavo pa bo odvisen od restavratorskih postopkov.

Na razstavi bodo predstavljena dela v bronu, mavcu in glini, ki jih je kipar snoval v središčih, kjer je živel in ustvarjal, in sicer: Ljubljana, Dunaj in München, Pariz, New York, Trst, Dubrovnik, London, Rim, internacija na Sardiniji in končna ustalitev v rojstni Ljubljani. Predstavljena bo Zajčeva obla plastika ter njegovo spomeniško, arhitekturno, cerkveno in nagrobno kiparstvo.

Zajec je prve nauke o kiparstvu dobil od očeta Franca Ksaverja Zajca. Po šolanju na Dunaju in po potovanju po Italiji je bival v Parizu, kjer je spoznal dela Augusta Rodina. Do prve svetovne vojne je nato v Rimu sodeloval s hrvaškim kiparjem in arhitektom Ivanom Meštrovićem, po vojni pa se je vrnil v Ljubljano in tam poučeval. Po slogu je bil eklektik - ostal je zvest ustaljenim akademskim idealom, je o umetniku mogoče prebrati na spletni strani Narodne galerije.

V Narodni galeriji tiste, ki imajo v domači zbirki njegovo umetnino, naprošajo, da jim to sporočijo, so še zapisali v sporočilu za javnost.