Svet 15.3.2023 14:00

Islamskemu versko-kulturnemu centru v Ljubljani nagrada Abdullatifa Al Fozana

Rijad, 15. marca - Islamski verski in kulturni center v Ljubljani, delo arhitekturnega biroja Bevk Perović arhitekti, je prejel mednarodno nagrado Abdullatifa Al Fozana za arhitekturo mošej, ki jo podeljujejo v Savdski Arabiji od leta 2011. Podelitev nagrade je bila v začetku marca v Rijadu.

Ljubljana. Islamski verski in kulturni center Ljubljana, džamija. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Islamski verski in kulturni center Ljubljana, džamija.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz arhitekturnega biroja Bevk Perović arhitekti, je 4. cikel nagrade Abdullatifa Al Fozana za arhitekturo mošej (2020-2023) pod naslovom Mošeja: medkulturna zgradba potekal 5. marca v Rijadu. Mednarodna strokovna žirija je izmed več kot 200 objektov izbrala pet zmagovalnih iz Avstralije, Turčije, Srbije, Slovenije in Mozambika.

Nagrade so podelili v Narodnem muzeju, sledil je dvodnevni seminar, na katerem so arhitekti predstavili proces snovanja in realizacije svojih zmagovalnih projektov. Podelitev je potekala pod pokroviteljstvom princa Faisala bin Bandarja in princa Sultana bin Salmana, ki je tudi predsednik upravnega odbora nagrade.

Nagrado Abdullatifa Al Fozana za arhitekturo mošej so prvič podelili leta 2011 z namenom ustvariti mednarodno priznanje, ki z osredotočanjem na najboljše prakse ozavešča o sodobni arhitekturi mošej. Sprva so nagrade podeljevali mošejam, zgrajenim v Savdski Arabiji od leta 1970, danes jih podeljujejo mošejam po vsem svetu.

Nagrada je trienalna, zmagovalne mošeje so nagrajene na podlagi ocene mednarodne arhitekturne žirije, ki je za vsako triletno obdobje izbrana na novo. Tokratna mednarodna žirija je džamijo slovenskih arhitektov opisala kot objekt, ki "ustvarja izjemno urbano dodano vrednost mestu".

Vse nagrajene mošeje po mnenju žirije predstavljajo presežek na področju oblikovanja sodobnih verskih objektov. "Pet zmagovalnih mošej je nagrajenih, ker segajo dlje od običajnih tipologij mošej, saj raziskujejo pomen občutka znotraj prostora mošej, njihovo vrednost v kontekstu urbanega prostora in njihov arhitekturni jezik v povezavi z religijo," so še sporočili podeljevalci nagrade.

Biro Bevk Perović arhitekti, ki sta ga leta 1997 ustanovila Vasa J. Perović in Matija Bevk, je bil leta 2011 izbran na javnem mednarodnem arhitekturnem natečaju za novi islamski verski in kulturni center v Ljubljani. Izvedba je od projektiranja do izgradnje potekala med letoma 2013 in 2019.

Islamski verski in kulturni center v Ljubljani je kompleksen projekt, v katerega so vključeni najrazličnejši programi: džamija, šola, stanovanja, upravni objekt, restavracija, športna dvorana, park, trg, pa tudi novonačrtovani program muzeja, so še zapisali v biroju Bevk Perović arhitekti.

Arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss so bili za ljubljanski Islamski verski in kulturni center leta 2020 nagrajeni s Plečnikovo nagrado, leto pozneje pa še z nagrado za najboljše arhitekturne rešitve v okviru spletnega portala za arhitekturo ArchDaily.