Svet 18.3.2023 6:00

Frankfurtski knjižni sejem ob jubilejnem letu z vrsto dogodkov

Frankfurt, 18. marca - Letošnji Frankfurtski knjižni sejem (FKS), ki bo potekal od 18. do 22. oktobra, bo letos že 75. po vrsti. Jubilej bodo obeležili z vrsto dogodkov, med drugim mesto Frankfurt, Nemško knjigotrško združenje in FKS v tednu svobode govora od 3. do 10. maja načrtujejo poseben skupen dogodek. Slovenija bo na letošnjem sejmu častna gostja.

Nemčija, Frankfurt. Mednarodni knjižni sejem v Frankfurtu. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Frankfurt.
Mednarodni knjižni sejem v Frankfurtu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

V Frankfurtu ob tem poudarjajo, da 75-letnica FKS hkrati pomeni 75-letnico velikih zgodb, dragocenih srečanj, družbenopolitičnega odra ter nastopa številnih znanih osebnosti iz sveta kulture in medijev.

Frankfurtski knjižni sejem so prvič pripravili leta 1949. Takrat se je v Cerkvi svetega Paula zbralo okoli 200 založnikov. Že leta 1953 je FKS obiskalo več mednarodnih kot domačih razstavljavcev, s čimer so vedno bolj v ospredje prihajale mednarodne povezave. Sedaj se vsako leto na najpomembnejšem srečanju založniške industrije na svetu zberejo avtorji, založniki, trgovci z avtorskimi pravicami in licencami ter visoki gosti iz kulture, politike in gospodarstva iz več kot sto držav.

Sejem se je tako od skromnih začetkov v desetletjih razvil v najpomembnejšo svetovno platformo za založnike in knjigotrško panogo in uveljavil kot največji mednarodni knjižni sejem. Zgodovina FKS je v današnjem času že neločljivo vpeta v zgodovino samega mesta Frankfurt ob Majni in nemške demokracije, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Pogled v obširno kroniko sejma, ki so jo ob letošnjem jubilejnem letu objavili na spletni strani FKS, pokaže, da je bil FKS že na samem začetku vpet v pomembno gospodarsko politično in kulturno dogajanje. Zamišljen je bil kot prostor za intelektualno in medkulturno izmenjavo in se je kot tak uveljavil vse do danes. Na sejmu številni politiki, kulturniki in avtorji delijo svoj pogled na aktualna kulturno-politična vprašanja in svet, navdušujejo občinstvo in odpirajo nove poglede.

Letošnji sejem namerava v polarizirajočih časih mednarodnih prelomov ponuditi prostor za razumevanje in dialog ter v svet poslati pomembna literarna in družbenopolitična sporočila.

Tudi po nedavnih kriznih letih zaradi pandemije covida-19 FKS še naprej v ospredje postavlja velika vprašanja sedanjosti, kot so vojna v Evropi, podnebne spremembe, strukturni rasizem, svoboda govora, človekove pravice, pravice žensk in otrok, raznolikost in digitalna transformacija.

Slovenija se bo kot častna gostja letos na FKS predstavila z osrednjim geslom Satovje besed. V fokusu naj bi bili slovenski avtorji, ki so že zdaj zelo znani v tujini, kot je na primer Slavoj Žižek. Nemške založbe pa so doslej najbolj pritegnili slovenski avtorji romanov, kot je Drago Jančar.

Bo pa ena od težjih nalog na sejmu zagotoviti vidnost knjigam slovenskih avtorjev v tujih jezikih, saj jih večina izide pri manj vplivnih založbah. Prav tako bo pomembno, da bodo globalno zanimive teme našle svoje mesto tudi v vsebini na sejmu predstavljenih slovenskih knjig in nastopih slovenskih avtorjev. Ena od osrednjih tem Slovenije kot častne gostje naj bi sicer bila vloga knjižnega branja v dobi zaslonov.