Svet 17.3.2023 5:30

Slovenski umetnik Jaša v projektu The Monuments v Berlinu

Berlin, 17. marca - Na berlinskem prizorišču Kühlhaus bo drevi v sklopu projekta The Monuments s prostorsko instalacijo in performansom nastopil slovenski umetnik Jaša. Projekt The Monuments, ki v Kühlhaus Berlin nastaja skozi daljše obdobje, ima 17 poglavij in vsako je samostojen dogodek. Tokrat bo na vrsti 7. poglavje.

Italija. Umetnik Jaša Mrevlje Pollak. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija.
Umetnik Jaša Mrevlje Pollak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Umetnostne galerije Maribor (UGM), bo t. i. Landmark dogodek, katerega koproducent je ob UGM še EMPACT, potekal v dveh delih, in sicer drevi ter sredi maja.

Pri snovanju 7. in 8. poglavja The Monuments se je Jaša s sodelavci oprl na teme projekta EMPACT - ustvarjalna trajnost, sočutje do narave, sočutni in odporni umetniki - ter v sozvočju z njimi oblikoval edinstveno izkušnjo v dialogu s prizoriščem berlinskega Kühlhausa. Med poglavji skozi prostor in čas teče pripoved, ki se zgosti okoli enkratnih dogodkov.

"Ste kdaj želeli vstopiti v kip?" Jaša ponudi kot dejstvo, ne vprašanje. Umetniško delo generira in oblikuje realnost. Čeprav je začasno in zgrajeno iz hipnih intermedijskih presečišč, je povsem otipljivo in čutno. V 7. in 8. poglavju bo Jaša občinstvo nagovoril skozi pozicijo onkraj hierarhije človeka proti naravi in ga povabil, da o odnosu med človekom in naravo razmišlja v smislu vzajemne nujnosti. Sočutje bo izpostavljeno kot vodilno načelo pri doseganju trajnostne poti naprej, so zapisali v UGM.

Prvi del oziroma 7. poglavje z naslovom I Am the Sum of Each (and All) of You Who Crossed My Path, ki obsega prostorsko instalacijo in performans, bo drevi od 19. do 23. ure. V njem Jaša nadaljuje z raziskovanje razmerij med različnimi mediji, pri čemer poudarja element teles izvajalcev ter prisotnost v dialogu s prostorom kot materialnim in metaforičnim elementom. Kot so zapisali v UGM, vsem poznani gradniki vsakdanjosti postanejo deli arhitekturne skulpture sredi prostora, po kateri se vzpenja občinstvo in si ustvarja svoje poglede, ki v vsej svoji lepoti in potencialu zajemajo minljivi trenutek.

Jaša Mrevlje-Pollak se je rodil leta 1978 v Ljubljani. Leta 2006 je diplomiral na beneški Akademiji za likovno umetnost. Leta 2015 je na beneškem bienalu s kiparsko-arhitekturno instalacijo in več mesecev trajajočim performansom Utter / the violent necessity for the embodided presence of hope v nacionalnem paviljonu zastopal Slovenijo. Od leta 2020 živi in ustvarja v Berlinu.

EMPACT / Sočutje in trajnost: Umetnost razmišljanja kakor gora je 24 mesecev trajajoč projekt, ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije in bo predvidoma zaključen leta 2024. Umetnostna galerija Maribor vodi umetniške programe v okviru projekta.

Projekt EMPACT do izzivov podnebne krize pristopa z vidika sočutja in raziskuje nove oblike razumevanja vprašanja trajnosti v svetu umetniške ustvarjalnosti. Temelj projekta sta dva vzajemno povezana stebra, in sicer vzpostavitev pogojev za umetnike, da s pomočjo trajnostnih praks ustvarjajo umetnost, ki spodbuja sočutni odziv do nečloveških bitij in narave, ter potreba, da umetniki in drugi delavci v kulturi tudi sami postanejo hkrati rahločutni in trdoživi posamezniki, ki so opolnomočeni za soočenje z družbeno in ekonomsko krizo po pandemiji.