Svet 20.3.2023 6:00

Na skupinski razstavi v Beogradu tudi delo Jasmine Cibic

Beograd, 20. marca - V Muzeju sodobne umetnosti v Beogradu bodo v četrtek odprli skupinsko razstavo Mesto: prostor identitete. Razstava raziskuje načine, na katere je mogoče na urbano okolje gledati kot mesto gradnje in kontinuiranega oblikovanja ne le osnovne ampak tudi umetniške identitete. Združila bo približno 130 del iz zbirke muzeja.

Ljubljana. Slovenska umetnica Jasmina Cibic. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska umetnica Jasmina Cibic.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz muzeja, se je ekipa kustosov osredotočila na antropološko in kulturološko analizo del iz zbirke.

Vključena dela so nastala v obdobju od začetka prejšnjega stoletja do malo po letu 2000. S široko pomensko paleto na različne načine obravnavajo posameznika, od najočitnejših podrobnosti, kot so fizične značilnosti ali družbena angažiranost, do najkompleksnejših notranjih preizpraševanj, ki jih je mogoče videti hkrati na ravni skupinske mentalitete.

Razstava ni zasnovana kronološko, temveč je razdeljena na pet tematskih sklopov, ki jih je mogoče označiti tudi kot determinante oz. nivoje v refleksiji mesta kot prostora ustvarjanja različnih tipov identitet.

Prvi nosi naslov Zasebni prostori: skupno vsakdanje življenje. Razmišljanja ustvarjalcev o zasebnem prostoru bodo med drugim predstavljena z deli Natalije Cvetković, Tomislava Gotovca, Sanje Iveković in Daliborja Martinisa, Miodraga Krkobabića, Milene Pavlović Barili, Ivana Tabakovića in Milice Tomić.

V sklopu Semiotika mesta je predstavljeno, kako mesto s svojo arhitekturo velikega kulturno-zgodovinskega pomena opredeljuje identiteto osebe, skupine in naroda. Vanj je vključeno tudi delo slovenske umetnice Jasmine Cibic ter dela Krste Hegedušića, Milana Konjovića, Miodraga Miće Popovića, Veljka Stanojevića in drugih.

Tretji sklop so naslovili Urbani svet / globalno mesto. Kot so zapisali v muzeju, je fascinacija nad različnimi fenomeni in kulturami v mestu izhodišče za prepoznavanje pa tudi razlikovanje v odnosu do drugih. V tem delu so med drugim predstavljana dela Milana Aleksića, Vojina Bakića, Dušana Džamonje, Vinka Gecana in Viktorja Macarola.

Sklopu Subjekt in mesto pripoveduje o tem, da je individualna identiteta vedno fluidna in podvržena interakciji s krajem in drugimi. Med drugim so predstavljana dela Srđana Apostolovića, Braca Dimitrijevića, Igorja Grubića, Branimirja Karanovića, Milice Ružić in Zorana Todorovića.

Zadnji sklop nosi naslov Distopija - utopija, v njem so predstavljena dela Radoše Antonijevića, Biljane Đurđević, Mirjane Maoduš, Mihaela Milunovića in drugih.

Razstava bo na ogled do 20. avgusta.