Svet 19.3.2023 6:00

Pred 90 leti se je rodil ameriški književnik Philip Roth

Newark, 19. marca - Pred devetdesetimi leti se je rodil ameriški romanopisec in pisec kratkih zgodb Philip Roth. Njegovo leposlovje ima izrazit avtobiografski značaj, osredinja pa se na eksistencialna vprašanja slehernika, od vere in ideologije do družine, seksualnosti in smrti.

ZDA. Ameriški književnik Philip Roth. Foto: Wikipedija

ZDA.
Ameriški književnik Philip Roth.
Foto: Wikipedija

Roth se je rodil 19. marca 1933 v mestu Newark v ameriški zvezni državi New Jersey. Bil je potomec Judov, ki so se v 19. stoletju iz Evrope priselili v ZDA. Umrl je v New Yorku, star 85 let, 22. maja 2018 zaradi odpovedi srca.

Prvič je nase opozoril z novelo Zbogom, Columbus iz leta 1959; za istoimensko zbirko je, ko je bil star 26 let, tudi prejel ameriško knjižno nagrado za leposlovje. Širšo kritiško pozornost je vzbudil z romanom Portnoyeva tožba iz leta 1969.

V 70. letih minulega stoletja je v svojem pisanju veliko eksperimentiral, na koncu desetletja pa je ustvaril svoj alter ego, ki ga je poimenoval Nathan Zuckerman in ga je med letoma 1979 do 1986 vključeval v svoja dela kot protagonista ali stranski lik.

V več kot 50-letni pisateljski karieri je Roth nanizal okoli 30 del, med katerimi so številne uspešnice.

Leta 1998 je za svoj najbolj znan roman Ameriška pastorala prejel Pulitzerjevo nagrado. Ameriška pastorala je sicer prva knjiga iz njegove splošno hvaljene trilogije o dogajanju v povojni Ameriki. Sledili sta ji Poročila sem se s komunistom (1998) in Človeški madež (2000).

Med drugim so njegovo delo nagradili ameriški literarni kritiki, prejel pa je tudi tri nagrade Pen/Faulkner (za dela Človeški madež, Operacija Shylock in Slehernik). Leta 2001 je bil ovenčan z zlato medaljo za leposlovje Ameriške akademije za umetnost in literaturo ter z nagrado Franza Kafke. Med priznanji, ki jih je prejel, sta tudi mednarodni booker za življenjsko delo (2011) in nagrada princa Asturije (2012), pisateljska organizacija Pen pa mu je leta 2013 podelila še nagrado za življenjske dosežke na področju literature.

Njegov zadnji roman Nemeza je izšel leta 2010. V njem je Roth bralcu približal epidemijo otroške paralize leta 1944. Dve leti po izidu Nemeze je pisatelj, ki so ga večkrat omenjali kot kandidata za Nobelovo nagrado za literaturo, napovedal, da ne bo več pisal.

V slovenščino so poleg že omenjenih prevedena še druga njegova dela: Ogorčenje, Slehernik, Umirajoča žival, Zarota proti Ameriki, Profesor poželenja, Prevara, Očetovina - Resnična zgodba, Ponižanje in Dojka.