Od blizu 20.3.2023 11:41

Dušan Merc ob dnevu poezije: V času, ko postaja naša demokracija poza, je poezija izraz propadanja

pripravila Jasmina Vodeb Baša

Ljubljana, 20. marca - Ob svetovnem dnevu poezije, 21. marcu, je generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay zapisala, da poezija bogati dialog in spodbuja človeški napredek in je v nemirnih časih potrebna bolj kot kdajkoli prej. Predsednik DSP Dušan Merc pa je poudaril, da "postaja naša demokracija poza; poezija pa v vsej svoji simbolni podobi izraz propadanja".

Ljubljana. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po besedah generalne direktorice Unesca je moč poezije, obarvane s podobami, neizmerljiva. Obenem kot intimna oblika izražanja odpira tudi vrata drugim.

Poezija po mnenju predsednika DSP izraz propadanja: "V tem je njena iskrenost, ki je ne želimo ne videti ne priznati."

Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) je v uvodu poslanice ob svetovnem dnevu poezije navedel verze iz pesmi Josipa Murna Aleksandrova Pa ne pojdem prek poljan: "Pa ne pojdem prek poljan, je v poljani črni vran, je v poljani noč in dan. Jaz bojim se ga močno, črno vranje je oko, črna slutnja gre z meno. Ah, v tujini bodem pal, vran oči mi izkljuval, krakal bo, ne žaloval."

Ob tem je zapisal, da več kot 120 let stara pesem govori o nas samih in naši sedanjosti. Je živa, je realna, je naša vsakdanjost za nas in za ljudi, ki so še živi ali pa že mrtvi v vojni. "Kdo so črni vrani, kdo kraka, kdo ne žaluje, kje je tujina, kateri vran mi bo izkljuval oči in ne bo žaloval? Morda pa domovina postaja tujina? Kdo v Evropi ne žaluje zaradi mrtvih, na čigav poziv je priletel ta vran med nas, nad nas?" se sprašuje Merc.

Obenem se Merc sprašuje, kako je z današnjo poezijo in refleksijo sveta v umetniških tekstih. "Ali na pomenski ravni pesmi naših sodobnikov prinašajo sporočila, ki niso izražena kičasto, ki niso plehka, ki niso lažniva, ki niso v preračunljivem odnosu avtorja do bralcev in poslušalcev?(...) Ali je brezpomenskost smisel današnjega sveta? Res je, da jim zvočna interpretacija(...) daje podobo, da gre za pesmi, pa to v resnici niso. Največkrat gre za težko povezljive sklope besed, ki so samo z razvrstitvijo v podobo pesmi sprejeti kot pesmi. In priznati moramo, da pesniti ni lahko, da je zelo težko. Naši veliki pesniki so pozabljeni, nihče jih ne obuja, nihče se jim ne prikloni. Ni jih več. In mi smo brezbrižni," je zapisal Merc.

"Ne vem, če današnja poezija, kljub ogromni produkciji, izraža trenutno bistvo sveta. Ni pravično soditi, lahko pa se vprašamo. To, da se pesniki javno zavzemajo za nekaj, češ da pesnijo v imenu svojih prepričanj in vrednot, da si takoj, ko je le mogoče, nadenejo pravičniško masko obsodb nasilja in razglašajo svoja politična prepričanja, deluje kot navaden modni dodatek, kokarda ali fazanovo pero na zasanjani podobi, kar je vidno kot nekaj lepega. Saj, priznajmo jim, veliki večini, da je zanje to potrebno in tudi oportuno," razmišlja predsednik DSP.

Prava poezija po njegovih besedah "morda nastaja v temnem svetu Afrike in Azije in Južne Amerike" in je bolj iskrena, izvirna in ni del pesniške poze in ni namenjena sama sebi. Za zahodnjake pa "vsekakor velja, da se imamo za najbolj napredne, najbolj poštene in seveda tudi najbolj umetniške. Smo pa najbolj bogati. Samo to je nedvomno res. In nedvomno velja, da postaja naša demokracija poza. Poezija pa v vsej svoji simbolni podobi izraz propadanja. V tem je njena iskrenost, ki je ne želimo ne videti ne priznati," je prepričan Merc.

Ob dnevu poezije številni dogodki po vsej Sloveniji

Ob svetovnem dnevu poezije bodo po vsej Sloveniji potekali različni dogodki. Prestolnico bo danes zavzel drugi Ljubljanski pesniški maraton. Z začetkom ob 14. uri v Pionirskem domu bo na maratonu v 15 urah na desetih lokacijah nastopilo skoraj 100 avtorjev, bralcev in ljubiteljev poezije. V prostorih DSP, kjer se bodo maratonu priključili drevi ob 22. uri z osmimi bralci poezije, bodo ob 18. uri predstavili novo pesniško zbirko Vinka Möderndorferja Naprej, naprej.

Pri organizaciji letošnjega maratona poleg DSP sodelujejo Vodnikova domačija center, pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, avtonomna cona Plac, Škuc, Center za poezijo Tomaža Šalamuna, JSKD, Pionirski dom, Ignor, Klub Channel Zero, Klub Gromka in Jalla Jalla.

V štajerski prestolnici bo v torek opoldne javno branje pesmi ob dnevu poezije potekalo na Slomškovem trgu, v Sežani se bodo dnevu poezije poklonili v Kosovelovi knjižnici z literarnim večerom, na katerem bodo ob 80-letnici gostili tržaškega pesnika Marka Kravosa, v Celju pa bodo v knjigarni Antika predstavili novo vinilno ploščo Tatjane Dremelj.

Unesco je 21. marec kot svetovni dan poezije prvič razglasil na 30. generalni konferenci v Parizu leta 1999, da bi s pesniškim izražanjem podprl jezikovno raznolikost in povečal možnosti za uveljavljanje ogroženih jezikov.