Svet 22.3.2023 6:00

Po razprodani Vermeerjevi razstavi še spletna postavitev

Amsterdam, 22. marca - Na nobeni razstavi doslej ni bilo na ogled toliko slik nizozemskega baročnega mojstra Jana Vermeerja kot v okviru razstave v Amsterdamu, ki so jo odprli februarja letos. Vstopnice za razstavo so nemudoma pošle, zato je odslej na voljo tudi razstava njegovih del prek spleta.

Nizozemska, Amsterdam. Dela nizozemskega baročnega mojstra Johannesa Vermeerja (1632-1675) v amsterdamskem muzeju Rijksmuseum. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Dela nizozemskega baročnega mojstra Johannesa Vermeerja (1632-1675) v amsterdamskem muzeju Rijksmuseum.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V okviru obsežne razstava del nizozemskega mojstra Vermeerja, ki je živel med letoma 1632 in 1675, je v amsterdamskem Rijksmuseu vse do 4. junija na ogled 28 od približno 37 obstoječih slikarjevih del.

Ker še nikoli doslej ni bilo na ogled toliko Vermeerjevih slik hkrati, je razstava že pred odprtje veljala za pravo senzacijo in je sprožila velik naval obiskovalcev za nakup vstopnic. Vseh 450.000 vstopnic, kot ji je bilo prvotno na voljo, je muzej prodal kmalu po otvoritvi razstave 10. februarja. V muzeju so nato podaljšali svoj delovni čas, da so lahko ponudili dodatne vstopnice, a so te bile prav tako že kmalu razprodane.

Za vse tiste, ki so ostali praznih rok, je muzej sedaj na spletu pripravil razstavo z naslovom Closer to Johannes Vermeer (Bližje Johannesu Vermeerju), kjer si je mogoče veliko slik ogledati od blizu. Povezava do spletne razstave v angleškem jeziku je mogoča prek povezave sta.si/q2jkBl.

Vermeer je umrl leta 1675 v revščini. Za seboj je pustil soprogo in deset mladoletnih otrok. Kmalu po smrti je bil umetnik pozabljen. Umetnostni zgodovinarji so njegovo delo znova odkrili šele v 19. stoletju. Danes velja Vermeer za enega velikih slikarjev, predvsem zaradi kakovosti in izvirnosti vsake slike - vse so mojstrovine.