Svet 21.3.2023 9:35

Na letošnjem festivalu Diagonale v tekmovalnem programu 115 filmov

Gradec, 21. marca - Avstrijski filmski festival Diagonale se začenja danes s filmom Das Tier im Dschungel (Zver v džungli) režiserja Patrica Chihe in eksperimentalnim kratkim filmom NYC RGB Viktorie Schmid. V tekmovalnem programu bo na ogled 115 filmov. Avstrijska igralka Margarethe Tiesel je letošnja prejemnica velike diagonale za zasluge avstrijski filmski kulturi.

Med drugim bodo na letošnji Diagonali prikazali celovečerni filmi Razzennest, satiro Johannesa Grenzfurthnerja in triler o nepremičninskem trgu Die Vermieterin (Stanodajalka) Sebastiana Brauneisa. S Šparto Ulricha Seidla in Korzetom Marie Kreutzer sta v tekmovalnem programu tudi dva že odmevna filma, ki sta že vnaprej sprožila burne razprave, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Med dokumentarnimi filmi velja po poročanju APA izpostaviti Zoo Lock Down Andreasa Horvatha, ki ponuja nadrealistični pogled na neobiskovani, a hkrati vse bolj živahen salzburški živalski vrt v prvem obdobju pandemije covida-19. Na ogled bo tudi Vienna Calling (Dunaj kliče) Philippa Jedickeja, ki se podaja na potovanje v subkulturno središče avstrijske prestolnice, kjer glasbeni utrip bije v ritmu izvajalcev, kot so Bilderbuch, EsRap, Wanda in Voodoo Jürgens. 27 Storeys (27 nadstropij) Biance Geissinger pa govori o stanovanjskem kompleksu Alterlaa, ki za mnoge ostaja manifestacija stanovanjske utopije. V zgodbah stanovalcev režiserka sledi lastnim spominom in tako ustvarja igriv portret tukaj in zdaj.

V okviru sekcije Reference se letošnji Diagonale skupaj z Avstrijskim filmskim arhivov posveča predstavitvi graške igralke Marisi Mell, kar bo dopolnila tudi obsežna predstava v graškem muzeju. Mell, ki velja za avstrijsko Sophio Loren, je bila ena najslavnejših žensk v evropskem filmu v 60. in 70. letih 20. stoletja, je objavljeno na spletni strani festivala Diagonale 2023.

Prikazali bodo med drugim tudi še neobjavljene študije Ludwiga Wüsta ABC v zvezi z njegovim novim filmom I AM HERE!, ki bo na ogled v tekmovalnem programu, in dokumentarno dramo Reinharda Juda Kameni Grad.

Na ogled bo med drugim tudi celovečerni film Le The au harem d'Archimede režiserja Mehdija Charefa, ki bo prikazan v okviru sekcije Osebno, ki je letos posvečena v Srbiji rojenemu režiserju Goranu Rebiću.

Diagonale se bo posvetil tudi zgodovini. V okviru sekcije Finale bodo pripravili pet sklopov filmov, ki so jih izbrali skupaj z Avstrijskim filmskim arhivov in Avstrijskim filmskim muzejem ter v sodelovanju z arhivom avstrijske televizije ORF. Druga zgodovini namenjena sekcija z naslovom Akcija! Akcija! pa bo namenjena graškemu filmskemu ustvarjalcu, kritiku in avtorju Bernhardu Frankfurterju (1946-1999).

Festival bo spremljal tudi pester spremljevalni program. Med drugim bodo pripravili strokovno srečanje o vsesplošnem pomanjkanju kvalificiranih delavcev v avstrijski filmski industriji.

Letošnji festival Diagonale 2023 se bo sklenil v nedeljo s podelitvijo nagrad.

Tokratni Diagonale 2023 je sicer zadnji, na čelu katerega bosta direktorja festivala Sebastin Höglinger in Peter Schernhuber. Od junija letos bosta namreč za festival med letoma 2024 in 2027 kot poslovni in umetniški direktor festivala skupaj odgovorna Claudia Slanar in Dominik Kamalzadeh.

Na lanskoletnem festivalu Diagonale je nagrado občinstva prejel film avstrijske režiserke in scenaristke slovenskih korenin Andrine Mračnikar Izginjanje/Verschwinden prejel nagrado občinstva.

Film Izginjanje je avstrijsko-slovenska koprodukcija. Nastal je v koprodukciji z ORF in RTV Slovenija, v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film, Teleking in 001 ter finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Glavni producent je Jürgen Karasek iz Soleil Film, slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Andrina Mračnikar se v 90 minut dolgem dokumentarnem filmu ukvarja z izginjanjem slovenskega jezika v vsakdanu na avstrijskem Koroškem. Film je poziv proti resignaciji in za pogumno politično akcijo.