Svet 22.3.2023 18:55

Dunajski muzej Leopold z lastno podnebno akcijo

Dunaj, 22. marca - Dunajski muzej Leopold je poševno obesil 15 del znanih umetnikov, s čimer želi opozoriti na posledice globalnega segrevanja. Slike avtorjev, kot sta Egon Schiele in Gustav Klimt, so poševno obesili za toliko stopinj, za kolikor bi se lahko zaradi podnebnih sprememb povišale temperature v naslikanih krajih, kot sta vznožje Alp ali atlantska obala.

Ob tem so v muzeju opozorili, da tem naravnim krajinam grozi, da bi lahko kmalu izginile, če ne bo ustreznih ukrepov.

V muzeju Leopold so sicer podnebni aktivisti novembra lani Klimtovo sliko, zaščiteno s steklom, polili z oljem in se prilepili na zaščitno steklo. Direktor muzeja Hans-Peter Wipplinger je dejanje takrat kritiziral kot kontraproduktivno. Zdaj je muzej skupaj z avstrijsko mrežo za podnebne raziskave CCCA razvil lasten umetniški odgovor.

"Muzeji ne ohranjajo le kulturne dediščine za prihodnje generacije, ampak morajo omogočili tudi soočenje z neprijetnimi temami," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA tokrat povedal direktor muzeja. "V tem smislu izražamo svojo solidarnost s prizadevanji gibanja proti podnebnim spremembam," je dodal.

Medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je v začetku tedna pozval k drastičnim korakom za zaščito podnebja še pred letom 2030. Po oceni IPCC so globalni cilji za zaščito podnebja ogroženi.