Slovenija 23.3.2023 7:53

Na programu Ars premiera radijske igre po Mazzinijevi drami Pot domov

Ljubljana, 23. marca - Na programu Ars bo zvečer premiera radijske igre, ki je nastala po dramskem besedilu Pot domov Mihe Mazzinija v režiji Špele Kravogel in v radijski priredbi dramaturginje Ane Lorger. Protagonist je starejši dementni gospod Alois v interpretaciji Borisa Cavazze, ki se zatakne na letališču in ve le, da si želi v Slovenijo, na obisk k hčerki.

Ljubljana. Radio Slovenija, Radio Ars. Foto: Radio Slovenija/STA Arhiv Radio Slovenija/STA

Ljubljana.
Radio Slovenija, Radio Ars.
Foto: Radio Slovenija/STA
Arhiv Radio Slovenija/STA

Kalvarijo Aloisa kot vodilni motiv povezuje pesem O mia bella, Madonnin', ki ni le starčev notranji spomin, temveč postaja čustveno nabita metafora za njegovo nikoli več najdeno hčerko, so zapisali na RTV Slovenija.

Kot so dodali, se simbolna in intuitivna pot domov protagonista Aloisa "v duhu hladnega in nečloveškega birokratskega aparata razrašča v grenko prevpraševanje o človečnosti in empatiji do sočloveka".

Radijska igra, ki so jo v Uredništvu igranega programa ustvarili ob 60-letnici programa Ars, je še pred svojo premiero na radijskih valovih prejela nominacijo v dramski kategoriji 26. mednarodnega festivala Prix Marulić.

Pot domov so poleg režiserke Špele Kravogel ustvarjali še dramaturginja Vilma Štritof, tonski mojster Matjaž Miklič in in glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina. Številčno igralsko zasedbo poleg Cavazze sestavljalo še Sebastian Cavazza, Jernej Gašperin, Matej Puc, Gregor Čušin, Maša Derganc, Maja Končar, Uroš Smolej, Saša Tabaković in Branko Jordan.