Svet 27.3.2023 8:00

Znani prejemniki nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije

Ljubljana, 27. marca - Znani so prejemniki nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). Igralsko nagrado Marija Vera za življenjsko delo prejme Milada Kalezić, nagrado Polde Bibič za življenjsko delo pa Dušan Mlakar. Nagrado Duša Počkaj za dveletno obdobje dobita letos Tamara Avguštin in Jana Zupančič, nagrado Marko Slodnjak za dveletno obdobje pa Jera Ivanc.

Ljubljana, Galerija Družina. Igralka Milada Kalezić. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Galerija Družina.
Igralka Milada Kalezić.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z nagrado Marija Vera za življenjsko delo ovenčana igralka Milada Kalezić v spominu svojih kolegov presega vlogo igralke, iz gledališča je namreč odšla tudi kot mentorica in nepozabna teatrska osebnost, je v obrazložitvi nagrade zapisala strokovna komisija za nagrade ZDUS v sestavi Nina Valič (predsednica) ter Darja Hlavka Godina in Matej Puc.

"V svoji bogati karieri je odigrala neverjetno pestro paleto vlog, sodelovala z največjimi režijskimi imeni, za svoje delo prejela vrsto nagrad in bila res radodarna in navdihujoča kolegica," je naštela komisija. Po oceni komisije "njena igralska zapuščina ni velika samo zaradi njenih igralskih dosežkov, ampak tudi zaradi znanja in izkušenj, ki jih je predala mlajšim generacijam".

"Njen osebni espri in neusahljiva življenjska energija v povezavi z bogatim znanjem, izkušnjami in izjemno tenkočutnostjo nista zaznamovala samo njenih vlog in predstav, ampak sta bila vodilo in vzor vsakemu kolegu, ki je imel kdaj priložnost sodelovati z njo. V naš spomin se ne bo zapisala le kot velemojstrica igre, ampak tudi kot velik, velikodušen človek," je še zapisala komisija in izpostavila njeno igralsko in osebno etiko.

Nagrado ZDUS Polde Bibič za življenjsko delo so tokrat namenili Dušanu Mlakarju, čigar opus presega 120 gledaliških režij. V gledališko zavest se je zapisal kot režiser klasičnih komadov, osredotočen predvsem na igralca in njegove prednosti ter moč, kot režiser, ki svoje igralce obravnava tudi kot mentor, piše v obrazložitvi nagrade.

Kot profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je tri desetletja učil ter predano spremljal študente in produkcijo celotnega slovenskega gledališkega prostora; tako generacije njegovih študentov sooblikujejo naše gledališče, je spomnila komisija. Bil je tudi umetniški vodja v Mladinskem gledališču ter kot vršilec dolžnosti umetniškega vodje dvakrat deloval v SNG Nova Gorica, v novogoriškem in tržaškem gledališču je bil eden ključnih ustvarjalcev programa.

S posluhom za ljudi je režiral besedila, ki so se lotevala odnosov med njimi in njihovih usod. "Očitno je, da se je njegova usmerjenost k človeku mojstrila tudi pri mentorskem delu, popremierski pogovori pa brez njegovega iskrenega kritičnega očesa ne bi bili tako vznemirljivi, je še zapisala komisija in spomnila na nagrade, kot so štiri Borštnikove in nagrada Prešernovega sklada.

Igralsko nagrado Duša Počkaj za dveletno obdobje je ZDUS namenil Tamari Avguštin za vlogo v uprizoritvi Frančišek ter za vlogi Lulu in Rachel Donelan v uprizoritvah Shopping and Fucking ter Zaprta študija. "New Constructive Ethics" kot tudi Jani Zupančič za vloge Barbare Fordham v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage, Mile v Usedlinah, Helene v Slamniku in Veronique Houille v Bogu masakra.

Nagrado ZDUS Marko Slodnjak za dveletno obdobje pa letos prejme klasična filologinja, prevajalka in dramaturginja Jera Ivanc za besedila #punceinpolpunce, Ptičja farma, Mala čarovnica, Zrelostni izpit in Čarovnik iz Oza.