Svet 24.3.2023 12:34

Nigerijcu Demasu Nwoki zlati lev za življenjsko delo beneškega arhitekturnega bienala

Benetke, 24. marca - Demas Nwoko, v Nigeriji rojeni umetnik, oblikovalec in arhitekt, je prejemnik zlatega leva za življenjsko delo 18. mednarodnega arhitekturnega beneškega bienala, ki bo pod naslovom Laboratorij prihodnosti v Vrtovih in Arzenalu potekal od 20. maja do 26. novembra. Nagrado mu bodo podelili 20. maja, so sporočili iz Benetk.

Italija, Benetke. Beneški filmski festival, zlati lev. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Beneški filmski festival, zlati lev.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kuratorka arhitekturnega beneškega bienala Lesley Lokko je v sporočilu za javnost pojasnila, da je ena od osrednjih tem 18. beneškega bienala pristop k arhitekturi kot razširjenemu področju prizadevanj, ki zajema tako materialni kot nematerialni svet; prostor, v katerem so ideje enako pomembne kot artefakti, zlasti v službi tega, kar šele prihaja.

"Ob vsem tem poudarjanju prihodnosti se zdi povsem primerno, da je zlati lev za življenjsko delo podeljen nekomu, čigar materialna dela segajo v obdobje zadnjih 70 let, njegova nematerialna zapuščina - pristop, ideje, etos - pa so še vedno v procesu ocenjevanja, razumevanja in slavljenja," je poudarila Lesley Lokko.

Demas Nwoko je vse hkrati: arhitekt, kipar, oblikovalec, pisatelj, scenograf, kritik in zgodovinar. Sam se največkrat imenuje za umetnika-oblikovalca, kar govori tako o poliglotski naravi njegovih talentov in ustvarjanja kot o precej ozki razlagi besede arhitekt, zaradi katere je njegovo ime verjetno ostalo izven analov, še piše v sporočilu za javnost.

Leta 1935 rojeni Demas Nwoko je umetnik, vsestranski oblikovalec, arhitekt in gradbeni mojster, ki je bil na čelu nigerijskega gibanja moderne umetnosti. Kot umetnik si prizadeva vključiti sodobne tehnike v arhitekturo in scenografijo, da bi v večino svojih del vključil afriško tematiko.