Slovenija Svet 27.3.2023 5:00

Ob svetovnem dnevu gledališča s pozivom k človečnosti

Ljubljana, 27. marca - Gledališčniki po vsem svetu danes praznujejo svoj dan. Avtorica mednarodne poslanice ob 61. svetovnem dnevu gledališča je egiptovska igralka Samiha Ajub, ki je pozvala k človečnosti, slovensko pa je spisal ustvarjalec Jure Novak. Za slovenske ljubiteljske gledališčnike je poslanico letos prispevala dramaturginja in režiserka Ira Ratej.

Hrvaška, Split. Gledališče. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Split.
Gledališče.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Samiha Ajub je v poslanici zapisala, da naš svet "še nikoli ni bil tesneje povezan, kakor je danes, in še nikoli ni bil bolj nesložen, mi pa v njem dlje drug od drugega. V tem leži dramski paradoks, ki nam ga nalaga sodobni svet".

Po njenih besedah je gledališče v svojem bistvu najčistejše človeško dejanje, temelji na bistvu človečnosti, na življenju. Ob tem citira velikega pionirja Konstantina Stanislavskega: "Ne vstopaj v gledališče z blatnimi čevlji."

Gledališčnike poziva in vabi, da stopijo skupaj, "z roko v roki, z ramo ob rami in glasno, kakor smo vajeni govoriti z odra, z besedami prebudimo vest sveta, z besedami v sebi poiščemo izgubljeno bistvo človečnosti. Svobodnega, strpnega, ljubečega, sočutnega, nežnega in sprejemajočega človeka. Da zavrnemo grde podobe krutosti, rasizma, krvavih spopadov, enoumja in ekstremizma".

"To je naše poslanstvo, nas gledališčnikov, ki nosimo baklo razsvetljenstva, vse odkar se je na prvem odru pojavil prvi igralec, da bi bil na čelu vseh, ki se spopadamo z grdim, krvavim in nečloveškim. Zato se jim zoperstavljamo z lepim, čistim, človeškim. Mi, samo mi, znamo širiti življenje. Širimo ga skupaj, zavoljo enega sveta in enega človeštva," je pozvala egiptovska igralka.

Slovensko poslanico, primerno za uprizoritev igralke na odru, je napisal gledališčnik Jure Novak. Začne jo z besedami: "Rada imam gledališče.
Rada imam gledališče, kljub. Rada imam gledališče, kljub in ravno zaradi. Rada imam gledališče, kljub in ravno zaradi... in sploh," v njej pa sicer poda razmislek o pomenu gledališča in igranja.

Letos so poslanico drugo letos zapored pripravili tudi za ljubiteljska gledališča. Letos jo je prispevala Ira Ratej. Kot je spomnila, je "v vsej zgodovini človeštva, v tej kroniki vsega najboljšega in najhujšega, kar je človek ustvaril, uničil, iznašel in zavrgel, gledališče preživelo".

Gledališki ljubitelji vsako uprizoritev ustvarjajo izključno iz svoje ljubezni do gledališča. In njihovo plačilo ni samo aplavz, marveč radost, ki izhaja iz "rado-vednosti" gledalcev. "Tukaj si torej ne delimo všečkov, pač pa ljubezen. Zato je v ljubiteljskem gledališču prav vsaka zgodba, pa najsibo tragedija, komedija, historija, pastorala, pastoralna komedija, historična pastorala, predvsem naša skupna Ljubezenska zgodba," je med drugim poudarila.

27. marec se kot svetovni dan gledališča obeležuje od leta 1962. Leto prej je pobudo zanj dal Mednarodni gledališki inštitut (ITI), ki promovira izmenjavo znanja in praks s področja uprizoritvenih umetnosti, skrbi za povezovanje med umetniki vseh narodov in narodnosti ter med drugim opozarja na pomen spoštovanja človekovih pravic in kulturne raznolikosti.

V Sloveniji se na ta dan tradicionalno začne Teden slovenske drame, letos bo že 53. izdaja, Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) pa podeli nagrade.