Svet 27.3.2023 9:48

Na festivalu Diagonale nagrada za najboljši igrani celovečerec filmu Vera

Gradec, 27. marca - Na avstrijskem filmskem festivalu Diagonale je na nedeljski podelitvi nagrad v graškem Orpheumu nagrado za najboljši igrani celovečerec prejel film Vera režiserjev Tizze Covi in Rainerja Frimmla. Nagrado za najboljši dokumentarni film je prejel Souls Of A River režiserja Chrisa Krikellisa.

Veliki nagradi Diagonal za najboljši igrani celovečerni in dokumentarni film festivala, ki ju podeljuje dežela Štajerska, sta vredni po 21.000 evrov.

Film Vera je žirija v utemeljitvi opisala kot "melanholičen, a hkrati živahen in živ portret protagonistke, ki v svojem trpinčenem srcu najde moč, da z ljudmi okoli sebe ravna z dostojanstvom in sočutjem". Kot so sporočili s festivala, je od leta 2006 to že peta nagrada, ki sta jo Tizza Covi in Frimmel prejela v glavni kategoriji Diagonal.

Veliko nagrado Diagonal za dokumentarni film je prejel vizualno močan, občutljiv in neizprosen dokumentarni esej o grško-turški mejni reki Evros z naslovom Souls of a River, ki ga je režiral Krikellis. Po mnenju žirije je "umetnost filma v tem, da nas popelje v pokrajino duše in nas opozori na krhek pojem identitete".

Igralski nagradi, vredni po 3000 evrov, sta prejela Pia Hierzegger za film Family Dinner in Gerhard Liebmann za film Eismayer.

Nagrado Diagonal za inovativni film, ki jo podeljuje mesto Gradec in je vredna 8500 evrov, je prejel C-TV (Wenn ich Dir sage, ich habe Dich gern ...) Eve Egermann in Cordule Thym.

Med kratkimi filmi je bil Cornetto im Gras Davida Lapucha nagrajen kot najboljši igrani film, Wankostättn Karin Berger pa kot najboljši dokumentarni film.

Skupaj so na nedeljski prireditvi podelili 19 nagrad.

V tekmovalnem programu letošnjega festivala so prikazali 115 filmov. Letošnja prejemnica velike diagonale za zasluge avstrijski filmski kulturi je bila avstrijska igralka Margarethe Tiesel.