Od blizu 28.3.2023 9:15

V UKM predstavitev opusa Bogdana Čobala v knjigi in razstavi

Maribor, 28. marca - V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) bodo danes predstavili Monografsko mapo Bogdana Čobala, ki je izšla pri Založbi Hedl. Prinaša 83 samostojnih reprodukcij, ki tvorijo pregled umetnikovega bogatega opusa, in njegovo originalno oštevilčeno grafiko. Predstavitvi bo sledilo odprtje razstave likovnih del tega slikarja.

Maribor. Univerzitetna knjižnica Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Univerzitetna knjižnica Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Ustvarjalčev opus je v Monografski mapi strokovno osvetlil likovni kritik in kustos Mario Berdič Codella.

"Neutrudno raziskujoča umetniška osebnost akademskega slikarja, profesorja Bogdana Čobala pomeni sintezo ustvarjalca in likovnega teoretika. V njegovem opusu se enakovredno prepletata slikarstvo in grafika razmeščena v zmeraj novih likovnih ciklih. Te lahko razdelimo v zaključene, vendar med seboj navezujoče se ustvarjalne faze, z značilno menjavo likovnega izraza. Hkrati lahko skozi celoten opus kot stalnico spremljamo poglobljeno analiziranje problemov součinkovanja prostora, svetlobe in barve. Posebnost je še problematika robnosti ploskve oziroma barve, ki se je intenzivno loteva tudi ultramoderna slovenska abstrakcija," je med drugim zapisal.

Publikacijo bodo na današnjem dogodku predstavili Matjaž Duh, Anamarija Stibilj Šajn, Dušan Hedl in Bogdan Čobal.

Sledilo bo odprtje razstave v Likovnem razstavišču UKM, ki predstavlja likovna dela Bogdana Čobala iz zbirke Umetnostne galerije Maribor (UGM). Kustos razstave je Mario Berdič Codella.

Bogdan Čobal, rojen leta 1942 v Zrenjaninu v Srbiji, sodi med vidnejše likovne umetnike druge polovice 20. stoletja v Sloveniji. Njegov opus sestavljajo grafike v tehnikah globokega in ploskega tiska, računalniška grafika in slikarska dela v akrilu in olju na platnu.

V raziskovanju in ustvarjanju se posveča problemom součinkovanja prostora, svetlobe in barve. Ukvarja se tako s prostorom na sliki kot prostorom, v katerem so razstavljena njegova dela. Svoje razstave z računalniško simulacijo zasnuje sam, s čimer tudi razstavni prostor postane njegovo umetniško delo, izpostavljajo v UGM.