Slovenija 28.3.2023 9:00

V Škofji Loki s pogledom v špansko, francosko in nemško kinematografijo

Škofja Loka, 28. marca - V Škofji Loki so pripravili Mesec evropskega filma, s katerim bodo ponudili vpogled v špansko, francosko in nemško kinematografijo. Mesec projekcij bodo odprli nocoj ob 18. uri v Sokolskem domu, zatem bodo v kinu Sora predvajali film 1898: Zadnji s Filipinov. Obe prizorišči bosta Mesec evropskega filma gostili do 12. aprila.

Škofja Loka. Škofja Loka. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Škofja Loka.
Škofja Loka.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Otvoritveni film je režiral Salvador Calvo. Dogajanje je postavil v leto 1898, ko Španci na Filipinih branijo eno svojih zadnjih kolonij. Španska vojska za zidovi cerkve, v katero se zatečejo pred uporniki, bije bitko, ki je že zdavnaj izgubljena, piše v vsebini filma.

V tem tednu, posvečenem španski kinematografiji, bodo predvajali še Vzporedni materi Pedra Almodovarja in Dobri šef Fernanda Leona de Aranoe.

Najnovejši Almodovarjev film, ki prikazuje zgodbo dveh zelo različnih žensk, je leta 2021 odprl filmski festival v Benetkah in Penelope Cruz prinesel nagrado za najboljšo igralko. Komična drama Dobri šef, v kateri je zaigral Javier Bardem, pa je lani prejela šest španskih nacionalnih filmskih nagrad goya, med drugim za najboljši film, režijo in najboljšega igralca.

Prihodnji teden bo obarvan s francoskimi toni, ki jih bosta predstavljala mladinski film Marie-Sophie Chambon 100 kilogramov do zvezd in drama Kolonija: Mularija režiserke Genevieve Dulude-De Celles. Zadnji je leta 2019 na Berlinalu prejel glavno nagrado mladinske žirije. Film estetsko in poetično prikaže čustva v obdobju zgodnjega najstniškega iskanja avtentičnosti in je hkrati posvetilo sestrski ljubezni.

V nemškem tednu bodo predvajali dramo Štirje kralji, v kateri je režiserka Therese von Eltz strnila pripoved o štirih mladostnikih, ki se tik pred božičem znajdejo v psihiatrični ustanovi oziroma, kot bi dejali nekoč, poboljševalnici, ter dramo Anne Zohra Berrached 24 tednov o pravici ženske do splava ter teži takšne odločitve. Filma bosta na sporedu 11. in 12. aprila.