Slovenija 28.3.2023 10:33

V zlatem abonmaju CD Bachov Pasijon po Mateju z glasbeniki iz Stuttgarta

Ljubljana, 28. marca - V okviru zlatega abonmaja Cankarjevega doma (CD) bo nocoj v Gallusovi dvorani zazvenel Bachov Pasijon po Mateju. Delo iz 18. stoletja bodo interpretirali Dvorna kapela, Baročni orkester in Komorni zbor iz Stuttgarta s solisti. Dirigiral bo umetniški vodja sestavov Frieder Bernius.

Izvajanje pasijonov kot ene od štirih evangelijskih pripovedi o Jezusovem križanju na veliki petek ali cvetno nedeljo sega v začetek nastajanja krščanske liturgije. Prvič je bilo omenjeno v 4. stoletju, sprva kot preprosta enoglasna uglasbitev svetopisemskih verzov. S postopnim umikanjem enoglasja na račun večglasja, ki ga je obrodilo 15. stoletje, je ta oblika začela prevzemati prvine baročne glasbe ter vključevati orkester, zbor in soliste.

Proti koncu 17. stoletja so postajali pasijoni umetniško vse bolj dognane kompozicije, ki so vključevale samostojne inštrumentalne pasuse, uvajale prosto poezijo ali predstavljale svobodno parafrazirano pasijonsko zgodbo in izkoriščale konvencije posvetne glasbe, piše v koncertnem listu. Meja med pasijonskim oratorijem, ki ni bil namenjen liturgiji, in opero se je zabrisala.

Bachov Pasijon po Mateju so prvič izvedli leta 1727 v Leipzigu, štiri leta po tistem, ko je skladatelj prevzel službo vodje glasbe v mestu. Besedilo za pasijon izhaja Matejevega evangelija, biblijsko zgodbo pa komentirajo tako skrbno izbrane luteranske pesmi iz sodobnih nemških protestantskih pesmaric kot tudi svobodna poezija nemškega pesnika Christiana Friedricha Henricija - Picanderja.

Dvorna kapela Stuttgart skupaj z Baročnim orkestrom, Klasično filharmonijo Stuttgart in svojim utemeljiteljem Friederjem Berniusom predstavljajo stebre glasbene poustvarjalnosti Stuttgarta. Kot solisti bodo nastopili Miriam Feuersinger, Elvira Bill, Patrick Grahl, Tobias Berndt in Gotthold Schwarz.