Od blizu 28.3.2023 11:39

Letošnji Kocjančičev nagrajenec Marino Kranjac

Izola, 28. marca - Letošnji prejemnik priznanja z nagrado Alojza Kocjančiča za posebne dosežke pri oblikovanju, raziskovanju in ohranjanju kulturne identitete Istre ter njeni prepoznavnosti v širšem prostoru je strokovnjak za istrsko ljudsko glasbo Marino Kranjac. Priznanje mu bodo izročili na prireditvi, ki bo predvidena maja v Izoli.

Marino Kranjac, "Istran z globoko ljubeznijo do istrske glasbe", se, kot piše v obrazložitvi nagrade, že skoraj štiri desetletja dejavno ukvarja s poustvarjanjem in raziskovanjem ljudske glasbe ter plesov iz Istre. Poleg umetniško ustvarjalnega dela sta izjemnega pomena tudi njegovo pedagoško in raziskovalno delo.

Pri predstavljanju istrske ljudske glasbe enakovredno predstavlja dediščino avtohtonih narodov iz Istre - Slovencev, Italijanov in Hrvatov - z namenom osvetliti multikulturnost regije na spoštljiv in objektiven način. Uresničuje tudi povezovalno poslanstvo s kraji ter ljudmi tudi onstran meje. Z istrsko ljudsko glasbo je popestril nešteto prireditev z istrsko tematiko in s svojimi deli pustil za seboj bogat pečat, z delavnicami za otroke pa podaja neprecenljive informacije o ljudski glasbeni dediščini prihodnjim rodovom, piše v obrazložitvi nagrade.

Še vedno je dejaven v številnih zasedbah, ki ohranjajo ljudsko glasbo. Sodeloval je v skoraj vseh skupinah ter s posamezniki in zbori v slovenski Istri, ki ustvarjajo na področju istrske ljudske glasbe. Vse od ustanovitve je vodja istrske folk skupine Vruja. Leta 2015 je ustanovil tudi ansambel za staro glasbo in ga poimenoval po svojem mestu Cappella Justinopolitana. Sodeluje z etnomuzikologom Dariom Marušićem in je med ustanovnimi člani Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija, ki mu od leta 2017 tudi predseduje.

Pedagoško sodeluje z Glasbeno mladino Slovenije ter društvom Folk Slovenija in Javnim skladom za ljubiteljsko kulturo. Leta 2020 je izdal znanstveno monografijo z dialektologinjo Suzano Todorović Narečje ter ljudsko glasbeno in plesno izročilo v Dekanih z okolico nekoč in danes. Za svoje delo je prejel več nagrad.

Javni razpis za podelitev Kocjančičeve nagrade za leto 2022 je bil v imenu vseh štirih občin slovenske Istre objavljen oktobra lani. Nagrajenca je soglasno izbrala petčlanska komisija v sestavi Ines Cergol, Roberta Vincoletto, Edelman Jurinčič, Neva Zajc in Natalija Planinc, so sporočili iz izolske občine.