Svet 28.3.2023 15:30

Angelique Kidjo, Chris Blackwell in Arvo Part letošnji dobitniki glasbene nagrade polar

Stockholm, 28. marca - V Beninu rojena newyorška pevka Angelique Kidjo, Britanec Chris Blackwell, ustanovitelj založbe Island Records, in estonski skladatelj Arvo Part so letošnji dobitniki švedske glasbene nagrade polar. Dobitnike nagrade polar, ki jo pogosto označujejo za Nobelovo nagrado v glasbi, so razglasili danes.

Angelique Kidjo, petkratno dobitnico grammyja, so podeljevalci nagrade polar opisali kot "eno največjih kantavtoric na mednarodni glasbeni sceni". Kot so zapisali, govori in poje v petih jezikih, tudi v jorubščini ter francoščini in angleščini.

Revija Magazine jo je razglasila za prvo divo Afrike, najbolj je znana po uspešnicah Agolo in We We. Slovensko občinstvo ji je lahko prisluhnilo na koncertu v ljubljanskem Cankarjevem domu leta 2014.

Blackwell je na Jamajki ustanovil založbo Island Records. Založba je podpisala pogodbe z glasbenimi zvezdami, kot so Bob Marley, Cat Stevens, Roxy Music in U2.

Skladatelja Arva Parta so podeljevalci nagrade označili kot "enega najbolj izvajanih živečih skladateljev na svetu". Kot piše na spletni strani nagrade polar, je pod vplivom sakralne glasbe, zlasti gregorijanskega korala, razvil skladateljsko tehniko tintinnabuli.

Slovesnost s podelitvijo nagrad bo 23. maja v Stockholmu, nagrajenci bodo prejeli po 600.000 kron.

Glasbeno nagrado polar je leta 1989 ustanovil nekdanji menedžer skupine ABBA Stig Anderson. Lani sta jo prejela Iggy Pop in Ensemble Intercontemporain.

Med dosedanjimi dobitniki nagrade so še Bruce Springsteen, Pink Floyd, Chuck Berry, Ennio Morricone, Bjork, Led Zeppelin, Patti Smith, Stevie Wonder, Paul Simon, Joni Mitchell, Elton John, Metallica, Witold Lutoslawski, Eric Ericson, Ravi Shankar, Isaac Stern in Steve Reich.