Od blizu 31.3.2023 5:30

V Trstu večer nagrajenih slovenskih kratkih filmov

Trst, 31. marca - V Trstu bo nocoj večer, posvečen slovenski produkciji kratkega filma. V kinu Ariston si bo mogoče brezplačno ogledati najboljše slovenske kratke filme, opremljene z italijanskimi podnapisi. Pester program zajema šest tematsko različnih filmov, med njimi je večkrat nagrajeno Babičino seksualno življenje Urške Djukić.

Ljubljana. Sedeži, dvorana, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sedeži, dvorana, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Na ogled bodo tudi Sestre Katarine Rešek - Kukle, Pentola Lea Černica, A ti mene vidiš? Jana Cvitkoviča, Za vogalom Martina Turka in Kurent Mihe Reje. V goste na nocojšnji večer, ki ga pripravljata Kinoatelje in Slovenski klub, prihajajo režiserji Jan Cvitkovič, Leo Černic in Martin Turk.

Kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje je presunljivo pričevanje o spolnem življenju žensk na Slovenskem v prejšnjem stoletju, o njihovih nasilnih možeh in o zlorabah. Temelji na prav tako presunljivih izpovedih žensk, objavljenih v knjigi Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače. Posamične podobe bolečin in trpljenja, strahu ter vdanosti v usodo se izrisujejo v hudomušni animaciji, ki z domišljijskimi potezami premagujejo stare tabuje.

Večkrat nagrajeni animirano-dokumentarni film je doslej prejel več kot deset nagrad doma in po svetu, med katerimi lahko štejemo nagrado Evropske filmske akademije za najboljši kratki film, nagrado cezar, najvišje francosko priznanje na področju filma, ter vesno za posebne dosežke, podeljeno na Festivalu slovenskega filma.

Ogledati si bo mogoče tudi Sestre Katarine Rešek - Kukle, ki govori treh najboljših prijateljicah v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenerke, trenirajo borilne veščine in se držijo zase. V enem od pretepov z lokalnimi fanti jih pred ponižanjem reši ženska.

Kuklin film je prav tako prejel deset nagrad doma in v Evropi, med katere lahko štejemo veliko nagrado za najboljši film na Mednarodnem festivalu kratkih filmov v Clermont-Ferrandu, Štigličev pogled za izjemno režijo Društva slovenskih režiserjev in režiserk ter vesno za najboljši kratki film, podeljeno na Festivalu slovenskega filma.

Nagrajeni film je tudi Pentola Lea Černica, ki prinaša zgodbo Pentole, majhnega moža srednjih let, ki zapusti svojo ženo Titti zaradi Batmana.
Film je prejel nagrado Društva slovenskega animiranega filma za najboljši končan študijski animirani film na Festivalu slovenskega filma, nagrado mladi talent 19. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka in nagrado Štigličev pogled za izjemno režijo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk.

Na sporedu je tudi A ti mene vidiš? Jana Cvitkoviča. Ženska, ki je ubila svojega moškega, prestane kazen. Zapluje skozi mesto, zapluje skozi prizore življenja. Deklica jo vidi, ji odpusti, jo odreši. Svet jo končno spet objame, je vsebina filma.

Jan Cvitkovič je eden najbolj priznanih slovenskih filmskih ustvarjalec. Njegovi celovečerci so prejeli več kot 60 nagrad, med katerimi so tudi nagrada za najboljši debitantski film na beneškem filmskem festivalu in nagrada za najboljšega novega režiserja na filmskem festivalu v San Sebastianu.

Za vogalom Martina Turka govori o medvrstniškem nasilju. Scenarist in režiser film Turk je o filmu povedal: "Ko se je moj sin nekoč stepel v šoli, nisem vedel, kako naj se odzovem, saj nisem poznal vseh okoliščin in nisem vedel, kdo ima prav. V kompleksnosti otroškega sveta je veliko odtenkov resnice in na situacijo sem poskušal pogledat kar se da nepristransko in skozi oči vpletenih otrok. Ta situacija me je potem vodila k snovanju in realizaciji kratkega filma Za vogalom".

Kurent Mihe Reje pa govori o dečku, ki v zgodnjih najstniških letih pobegne od doma in se odpravi iskat karneval. Kratki animirani film je bil vključen v mednarodni izbor kratkih na Kinoateljejevem festivalu Poklon viziji v programskem sklopu Prvi Poleti, platformi za razvijanje novih filmskih govoric, kjer je prejel nagrado občinstva. Film je prejel tudi posebno omembo za končan študijski animirani film, ki jo podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma.