Svet 31.3.2023 6:00

V Dresdnu začetek platforme Made in s slovenskim koordinatorjem MAO

Dresden, 31. marca - V Dresdnu bodo danes zagnali platformo Made in za sodobno rokodelstvo in oblikovanje. Sodelujoči partnerji, ki jih koordinira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), bodo skupaj z mednarodnimi strokovnjaki s področja rokodelstva, oblikovanja in raziskovanja razpravljali o prihodnosti rokodelstva kot instrumenta za družbene in ekološke spremembe.

Ljubljana. Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO).
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Platforma se bo uradno začela z uvodno konferenco naslovom Narejeno v dialogu - Ustvarjanje prihodnosti (Made in Dialogues - Crafting the Future). Prenašali jo bodo tudi prek spleta in bo posvečena tudi načinom prenašanja znanja o rokodelstvu in dediščine na prihodnje generacije. Poleg tega bo poskušala odgovoriti na vprašanja, kot sta, kako želimo živeti v prihodnosti in kako se lahko s pomočjo rokodelstva oblikuje družbena skupnost.

Kot piše na uradni spletni strani, je platforma Made in za sodobno rokodelstvo in oblikovanje nastala kot pobuda za raziskovanje, oblikovanje in dediščino, ki želi spodbujati sodelovanje in izmenjavo znanja med tradicionalnimi obrtniki in sodobnimi oblikovalci ter drugimi strokovnjaki s področja kulture in znanosti.

Zasnovana je kot niz medsebojno dopolnjujočih in nadgrajujočih se aktivnosti, s katerimi želi izpostaviti aktualnost rokodelstva kot povezovalnega člena med ekologijo in kulturo. Aktivnosti bodo zajemale vzpostavitev javno dostopne baze podatkov o rokodelstvu, rokodelcih, interdisciplinarnem znanju in naravnih virih, pomembnih za rokodelstvo in oblikovanje, prenos znanja in sodelovanje v obliki rezidenc, delavnic, usposabljanj in poletne šole, programe v obliki konferenc in seminarjev ter publikacijo, niz razstav in spletno stran.

Platforma je neposredno nadaljevanje dvoletnih aktivnosti, ki so potekale pod imenom Made in: Crafts-Design Narratives in so med drugim obsegale potujočo razstavo. Svoj doseg je zdaj razširila na deset partnerjev iz šestih držav. Tudi nove aktivnosti so napovedane za dve leti.

Koordinator projekta je MAO iz Ljubljane, od koder sodeluje še Center Rog. Ostali partnerji so iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Portugalske in Nemčije.