Od blizu 30.3.2023 10:53

V ljubljanski Drami drevi uraden zaključek letošnje Fabule

Ljubljana, 30. marca - S Fabulo v Drami se bo drevi v kavarni ljubljanske Drame v sklopu programa Fabula izven literature uradno sklenil 20. Festival literatur sveta Fabula. Na večeru bo mogoče prisluhniti, kako letošnji izbor knjig Fabule zveni skozi performativnost dramskih igralcev. V sklopu Fabula po Fabuli se aprila obeta še pogovor z Antonijem Scuratijem.

Ljubljana. Program festivala Literature sveta - Fabula. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Program festivala Literature sveta - Fabula.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali organizatorji Fabule, so v sodelovanju s SNG Drama februarja in marca snemali ter spletali svet literature in teatra, z živo interpretacijo pa ga bodo Nejc Cijan Garlatti, Petra Govc, Sabina Kogovšek in Maruša Majer zaključili zvečer v Drama Kavarni. Letošnjim sodelujočim dramskim igralcem se bo z branjem letošnjih Fabulinih žepnic pridružila tudi Fabulina ekipa.

Po nocojšnji prireditvi, ki bo uradno sklenila letošnjo 20. izdajo Fabule, sta napovedana še dva festivalska dogodka. V sklopu programa Fabula po Fabuli - Fabula v teoriji bodo v nedeljo v Klubu Cankarjevega doma prek video povezave gostili italijanskega pisatelja Antonija Scuratija, ki bo predstavil svoj roman M. Otrok stoletja, 6. aprila pa bodo v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota v sklopu Fabulinega izbora gostili pisateljico Ano Marwan z romanom Zabubljena.

Letošnja jubilejna Fabula, ki jo je uradno uvedel literarni večer z ukrajinsko pisateljico Oksano Zabužko 3. marca, je v osrednjem festivalskem programu Fabulin literarni večer po ključu 5 + 1 ponudila literarne večere s tujimi gosti. Poleg Zabužko so bili to še romunska pisateljica Tatiana Tibuleac, portugalski pisatelj Jose Luis Peixot, madžarski pisatelj Laszlo Krasznahorkai in britanska pisateljica Bernardine Evaristo, ki je nastopila v sredo zvečer. Kot omenjeno, 2. aprila sledi še pogovor s Scuratijem. V sklopu Fabula Hub so gostili špansko avtorico Cristino Morales.

Festival pod okriljem Beletrine v koprodukciji s Cankarjevim domom in več partnerji je vse do danes ob literarnih večerih na različnih prizoriščih ponudil še niz drugih dogodkov pod sloganom (re)konstrukcije spomina.

Poleg osrednjega dela je festival ponujal tudi bogat spremljevalni program, ki je poleg Fabule v teoriji in Hub zajel več projektov z različnih področij. Tako so znotraj programa Fabula izven literature v DobriVagi odprli razstavo Matije Medveda, na področju gledališča so sodelovali z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, Mini teatrom in ljubljansko Dramo.