Od blizu 31.3.2023 5:00

Zagrebški HNK s premiero Clugovega Peera Gynta

Zagreb, 31. marca - Hrvaško narodno gledališče (HNK) Zagreb bo drevi premierno uprizorilo balet koreografa Edwarda Cluga Peer Gynt. Clug ga je priredil po zgodbi Henrika Ibsna ter z baletom v izvedbi Baleta SNG Maribor gostoval po vsem svetu. Tokrat bodo balet izvedli plesalci hrvaške hiše, siceršnja avtorska ekipa pa je enaka, kot je bila pri slovenski postavitvi.

Ljubljana. Gledališče, dvorana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče, dvorana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Zgodba baleta po istoimenski norveški dramski pesnitvi Henrika Ibsena iz leta 1867 in na glasbo Edvarda Griega poteka na različnih in zelo oddaljenih koncih sveta. Opisuje usodo oportunističnega popotnika, dokler se na stara leta po vrsti pustolovščin ne vrne domov k svoji prvi ljubezni Solveig, ki ga je vse življenje zvesto čakala in predstavlja njegovo zadnjo možnost za odrešitev.

Pustolovska koreografska zgodba o človeku, ki niha med sanjami in realnostjo, da bi našel samega sebe, je prvi celovečerni pripovedni Clugov balet. "Peer Gynt je kot kompleksni dramski lik iz istoimenske dramske pesnitve postavil Ibsena na mesto vodilnih dramatikov ob koncu 19. stoletja, medtem ko se je Grieg s svojim tenkočutnim nordijskim glasbenim idiomom uveljavil kot eden najznačilnejših predstavnikov romantike," je ob premieri leta 2015 povedal Clug.

Clug, sicer umetniški direktor mariborskega Baleta, je tedaj naslovno vlogo poveril gostujočemu solistu iz Srbije Milošu Isailoviću, v vlogi Solveig pa je nastopila mariborska plesalka Evgenija Koškina. V zagrebški postavitvi bo glavnega protagonista upodobil Takuya Sumitomo, v vlogi Solveig pa bo nastopila Natalia Kosovac.

Dirigentko paličico bo tudi v Zagrebu vihtel Simon Robinson. Kostumografija je delo Lea Kulaša, scenografija Marka Japlja, kiparska dela sta opravila Ivo Nemec in Milena Greifoner, asistenta koreografa sta Matjaž Marin in Isailović.