Slovenija 31.3.2023 9:04

Založniku Primožu Premzlu Glazerjeva nagrada za življenjsko delo

Maribor, 31. marca - V Minoritski cerkvi v Mariboru bodo danes podelili Glazerjeve nagrade, s katerimi Mestna občina Maribor nagrajuje zaslužne na področju kulture. Glazerjevo nagrado za življenjsko delo letos prejme založnik Primož Premzl. Dobitniki Glazerjevih listin pa so arhitekt David Mišič, vizualna umetnica Nika Autor in kipar Marjan Mirt.

Predsednik občinskega odbora za podelitev Glazerjevih nagrad Miran Štuhec je ob razglasitvi nagrajencev povedal, da so letos podelili nagrado in priznanja za področja, ki so bila v zadnjih letih manj vidna.

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki predstavlja najvišje občinsko priznanje na področju kulture, prejme založnik, raziskovalec in zbiratelj kulturne dediščine Primož Premzl, ki je "ena najvidnejših osebnosti v polju mariborske in slovenske kulture že dolgo časa".

"Njegova izjemna dejavnost sega na različna področja, osrednja os pa je založništvo. Tu je njegovo delo za mariborski in slovenski kulturni ter duhovni prostor neprecenljivo zato, ker je Premzl zmeraj znal oceniti, katere založniške odločitve imajo kulturnozgodovinski značaj in kaj je v tem smislu odločilno za krepitev suverenega življenja v narodni ter mednarodni skupnosti. Tudi zato, ker je subtilno prepoznal tipike, vezane na mariborski kontekst ter jih je odlično predstavil v danes zelo zahtevnem kulturnem prostoru. Hkrati je potrebno ceniti njegovo sposobnost, predanost, gotovo tudi svojevrsten entuziazem, ti so odločilno pripomogli, da je ustvaril izjemno velik opus," piše v utemeljitvi.

Poleg nagrade za življenjsko delo v Mariboru vsako leto podelijo do tri Glazerjeve listine za pomembne dosežke na področju kulture v krajšem časovnem obdobju.

S področja arhitekture jo prejme David Mišič, katerega arhitektura je po navedbah strokovne komisije zavezana naprednemu oblikovanju, tehnični brezhibnosti in najvišji kakovosti. "Vedno znova ponudi čuten odgovor na izziv gradnje in je v dinamičnem dialogu z njenimi specifičnimi smisli."

Letošnja prejemnica Glazerjeve listine je tudi večmedijska umetnica Nika Autor, katere "subtilna vizualna estetika odlično združuje konkretne stvarnosti s poetičnimi refleksijami". "Njena dela pozivajo k opolnomočenju ter podajajo glas in podobo vsem tistim, ki v naši družbi niso vidni ter slišani," piše v utemeljitvi.

Kipar Marjan Mirt "zasnove svojih skulptur podreja likovni poetiki in zakonom likovnega jezika, postavlja jih v polje sodobnih filozofskih smeri, obenem pa je odprt za nove tehnologije, ki mu omogočajo drugačen pristop k delu". "V celotnem procesu priprave, oblikovanja, izdelave in končne izvedbe artefaktov ter z njihovim umeščanjem v prostor je pogosto inovator. Prisluhnila mu je tudi tujina," je odbor zapisal v utemeljitvi za Glazerjevo listino.

Nagrade so poimenovane po pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru. Občina jih podeljuje od leta 1987.