Svet 1.4.2023 5:30

V Londonu poleti razstava McCartneyjevih fotografij iz zgodnjega obdobja Beatlesov

London, 1. aprila - V londonski Nacionalni galeriji portretov so z objavo nekaj javnosti doslej neznanih fotografij napovedali fotografsko razstavo nekdanjega člana zasedbe The Beatles Paula McCartneyja. Ta ni bil le glasbenik, ampak je s svojim fotoaparatom Pentax tudi zabeležil zgodnje obdobje v karieri skupine. Razstavo bodo odprli konec junija.

Belgija, Bruselj. Nekdaj član Beatlov Paul McCartney. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Nekdaj član Beatlov Paul McCartney.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Razstava Paul McCartney Photographs 1963-64: Eyes Of The Storm bo na ogled od 28. junija do 1. oktobra. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa njeno odprtje sovpada s ponovnim odprtjem galerije, ki jo trenutno prenavljajo.

Arhiv 80-letnega glasbenika obsega približno 250 fotografij iz obdobja od novembra 1963 do februarja 1964, ko se je začela beatlemanija. Fotografije dokumentirajo pomembno obdobje v karieri skupine The Beatles: od črno-belih fotografij iz zaodrja v domačem Liverpoolu do nastopa v Ed Sullivan Show v New Yorku pred večmilijonskim občinstvom.

Na fotografijah se pojavijo preostali člani skupine John Lennon, George Harrison in Ringo Starr, pa tudi menedžer skupine Brian Epstein. McCartney jih je v objektiv fotoaparata ujel tako v trenutkih zbranosti kot tudi sproščenosti in veselja. Glasbenik je sicer fotografije, za katere je misli, da so izgubljene, našel po dolgih letih in jih leta 2020 ponudil Nacionalni galeriji portretov.

Po McCartneyjevih besedah fotografije kažejo "nekakšno nedolžnost". "Takrat je bilo za nas vse novo. A rad si predstavljam, da jih danes ne bi posnel drugače," je povedal glasbenik in dodal, da so fotografije v njem obudile "toliko zgodb, poplavo spominov" ter da bodo vedno podžigale njegovo domišljijo.

Po besedah direktorja muzeja Nicholasa Cullinana so bile več kot pol stoletja znane le fotografije, objavljene v medijih, ki prikazujejo nasmejane člane skupine in njihove vreščeče oboževalce. Intimne fotografije McCartneyja pa so bližje fotografijam iz družinskega albuma, saj je upodobljence ujel v nepričakovanih trenutkih sproščenosti in smeha.