Slovenija 2.4.2023 9:00

Mednarodni baletni gala koncert v CD poslastica za ljubitelje baletne umetnosti

Ljubljana, 2. aprila - V Cankarjevem domu bo drevi mednarodni baletni gala koncert. Po napovedih organizatorjev bo predstavljal simbiozo med mednarodno uveljavljenimi in v mednarodnem prostoru vzhajajočimi baletnimi zvezdami, slovenskimi baletnimi plesalci, ki delujejo v tujini, ter priznanimi slovenskimi in tujimi baletnimi plesalci iz domačih nacionalnih ansamblov.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Cankarjevem dom (CD) so mednarodni baletni gala koncert opisali kot pravo poslastico tako za poznavalce kot ljubitelje baletne umetnosti pa tudi tiste, ki se z njo redko srečujejo.

Kot najbolj znana in hkrati iskana imena mednarodne baletne scene navajajo po rodu rusko balerino Anno Cigankovo in Gruzijca Giorgija Pochišvilija, baletna prvaka Nizozemskega nacionalnega baleta, ter po rodu Ukrajinko Jano Salenko in Moldavijca Dina Tamazlacaruja, baletna prvaka Nemškega državnega baleta v Berlinu. Iz znamenitega Baleta pariške opere prihajata solista Ines McIntosh in Thomas Docquir, resna kandidata za prejem prestižnega naslova "etoile", kar pomeni "zvezda" in je hkrati najvišji naziv, ki ga je v tem prestižnem baletnem ansamblu sploh mogoče prejeti.

Izmed imen slovenskih baletnih plesalcev, ki delujejo v tujini, v CD izpostavljajo Antoneto Turk, članico Nacionalnega baleta iz Brna, ki bo zaplesala z madžarskim baletnim plesalcem Zoltanom Bencejem Kaszabom, ter Jana Trniniča, člana Estonskega nacionalnega baleta. Izmed baletnih zvezd, ki plešejo v slovenskih nacionalnih baletnih ansamblih, pa bodo nastopili solisti Nina Noč in Filip Jurič iz Baleta SNG Opera in balet Ljubljana ter Asami Nakashima in Yuya Omaki iz Baleta SNG Maribor.

Program večera bo tokrat pretežno klasičen, saj bo nanizal ljubiteljem baleta všečne atraktivne odlomke iz klasičnih baletov. Program ponuja tudi nekaj neoklasičnih oziroma sodobnejših koreografij, ki navdušujejo s svojo izvirnostjo. Zvrstili se bodo veliki pas de deuxi iz baletov Labodje jezero - pas de deux Črnega laboda, Don Kihot, Grand pas classique, Gusar, Romeo in Julija pa Umirajoči labod.

Mednarodni baletni gala koncert v Gallusovi dvorani v CD pripravljajo v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije (DBUS). Kot so še zapisali, so mednarodni baletni gala koncerti v slovenskem kulturnem prostoru precej redka umetniška poslastica. Največ do danes jih je uprizorilo prav DBUS, začenši z njihovo realizacijo v letu 2010, ko je v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor uprizorilo mednarodni baletni koncert z naslovom Plesalci - plesalcem v podporo in pomoč baletnim plesalcem, prizadetim v rušilnem potresu v Santiagu v Čilu.

Nato so se mednarodni baletni koncerti zvrstili v taistem gledališču še v letih 2009, 2010, 2011, 2012 in 2015. V Ljubljani je DBUS v sodelovanju s CD mednarodni baletni koncert z naslovom Zvezde mednarodnih baletnih odrov prvič uprizorilo leta 2019, in sicer v počastitev 100-letnice prvega slovenskega baletnega ansambla v Gallusovi dvorani CD, nato pa še leta 2022 v ljubljanski Operi Svečani dobrodelni mednarodni baletni koncert za mir v sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana. V istem obdobju je tri mednarodne baletne koncerte uprizorilo še SNG Maribor in enega Festival Ljubljana.