Slovenija 31.3.2023 12:31

Galerija Jakopič zbira kandidate za mojstrski tečaj fotografije

Ljubljana, 31. marca - Galerija Jakopič je pred razstavo fotografinje in članice agencije Magnum Photos Susan Meiselas objavila odprti poziv za udeležbo na mojstrskem tečaju, namenjenem fotografom in vizualnim pripovedovalcem zgodb, ki sodelujejo s skupnostmi. Tečaja se bo lahko udeležilo do 12 izbranih fotografov oziroma fotografinj.

Ljubljana. Galerija Jakopič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Jakopič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V galeriji preko odprtega poziva za mojstrski tečaj Fotografija opolnomoča zbirajo prijave projektov, katerih cilj je bistveno povečati prepoznavnost, vključenost, sodelovanje in opolnomočenje različnih skupnosti v Sloveniji.

S pozivom iščejo predloge projektov, ki morajo temeljiti na vzpostavljenem, angažiranem odnosu in stalnem dialogu med fotografom in skupnostjo ter na več tednih fotografskega dela, ki se bo zaključilo z mojstrskim tečajem za fotografe v živo. Pri snovanju projekta je treba upoštevati njegov vpliv na določeno skupnost in kako bo ta projekt tej skupnosti koristil - v smislu povečanja njene vključenosti v družbo, večje prisotnosti in prepoznavnosti ter pozitivnega vpliva na njeno delovanje v prihodnosti.

Poziv je namenjen tako fotografom kot skupnostim, saj imajo fotografi možnost v skladu z lastnim interesom izbrati skupnosti, s katerimi želijo sodelovati, lahko pa fotografa, s katerim bi sodelovala, izbere tudi posamezna skupnost.

Na tečaju bosta poleg Susan Meiselas kot mentorici sodelovali še ameriška kuratorka, avtorica, raziskovalka in predavateljica Lydia Matthews ter družbeno angažirana argentinsko-ameriška fotografinja in umetnica Luciana Pinchiero.

Prijave projektov zbirajo do 14. aprila, izbor bo objavljen najkasneje do 19. aprila, so sporočili iz galerije.