Svet 4.4.2023 5:30

Od Casablance do Elvisa - sto let filmskega studia Warner Bros.

Los Angeles, 4. aprila - Warner Bros. je eden največjih in najbolj znanih filmskih studiev v Hollywoodu. Štirje bratje so njegove temelje postavili pred natanko sto leti. Film Elvis prav tega studia je bil nedavno v tekmi za oskarja.

Ob praznovanju letošnje stoletnice pri Warner Bros. načrtujejo več dogodkov, vključno s klasičnimi projekcijami svojih uspešnic kot tudi prek ponudnikov pretočnih storitev ter razstave.

Bratje Harry, Albert, Sam in Jack Warner, sicer poljski emigranti, so 4. aprila 1923 so ustanovili filmski studio Warner Bros., ki je bil poleg Paramounta in Metro-Goldwyn-Meyerja bil eden od pionirjev nastajajoče tovarne sanj v ZDA.

Warner Bros. se je vpisal v zgodovino Hollywooda kot pionir zvočnih filmov. Okoli leta 1925, sredi obdobja nemega filma, sta Sam in Harry Warner postala pozorna na takrat novo in prelomno zvočno tehnologijo. Leta 1927 je studio že izdal prvi hollywoodski celovečerni zvočni film Pevec jazza - in s tem povzročil revolucijo v kinematografiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V zlati dobi Hollywooda je Warner Bros. imel podpisane pogodbe z zvezdami, kot so Bette Davis, James Cagney, Humphrey Bogart in Errol Flynn. Pri njih je snemal tudi James Dean. Stalnica Warner Bros. je med drugim igralec Clint Eastwood.

V nabor filmov studia sodijo filmske klasike, kot so Casablanca (1942), Vzhodno od raja (1955), Izganjalec hudiča, Superman (1978) in Batman (1989) ter filmske uspešnice v več nadaljevanjih, kot so Umazani Harry, Smrtonosno orožje, Matrica in franšiza, vredna več milijard, Harry Potter.

Za letos ima Warner Bros. na programu več visokoproračunskih filmov, vključno z Barbie, Dune: 2. del ter Aquaman in izgubljeno kraljestvo.