Svet 10.4.2023 6:00

Domovanje kantavtorja Gainsbourga od septembra na ogled javnosti

Pariz, 10. aprila - Pariško domovanje Sergea Gainsbourga, enega najbolj priljubljenih in razvpitih francoskih kantavtorjev, bodo 20. septembra končno odprli za javnost. Hiša je sicer postala romarski kraj oboževalcev že, odkar je avtor pesmi Je T'Aime, ki so ga v Franciji ljubkovalno poimenovali mož s cvetačno glavo, leta 1991 umrl.

Francija, Pariz. Francoski kantavtor Serge Gainsbourg (1928-1991). Foto: Wikipedia

Francija, Pariz.
Francoski kantavtor Serge Gainsbourg (1928-1991).
Foto: Wikipedia

Obenem bodo nasproti hiše, na drugi strani ceste, odprli muzej, v katerem bo predstavljeno pevčevo življenje in kariera, trgovina in piano-bar pa se bosta imenovala Le Gainsbarre, po enem od njegovih alter egov.

V hiši je sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP brezhibno ohranjeno vzdušje še iz časa Gainsbuorgovega življenja, kar pričajo tako pepelniki, v katerih še vedno ležijo cigaretni ogorki Gitanes, do baročnih kipov in številnih pevčevih instrumentov.

"To je moja hiša. Ne vem, kaj je: dnevna soba, glasbena soba, bordel, muzej," je dejal glasbenik aprila 1979, ko ga je obiskala televizija - Serge med televizijskim obiskom aprila 1979.

Gainsbourg je v pariški hiši živel od leta 1969, sprva z v Veliki Britaniji rojeno igralko Jane Birkin, s katero je zapel pesem Je T'Aime, ki so jo zaradi za tisti čas spornega besedila v več državah prepovedali.

Njuna hčerka, zvezdnica filma Antikrist Charlotte Gainsbourg, izjemno uspešna igralka in pevka, je povedala, da je "zelo vesela in ganjena" ob napovedi odprtja hiše za javnost.

"Upam, da bomo javnosti ponudili edinstveno izkušnjo, ki bo morda omogočila drugačen način vrednotenja njegovega dela," je nedavno dejala. Sama je sicer več let zavirala projekt, nato pa ga je ustavila pandemija covida-19.

"To je bilo vse, kar mi je ostalo od njega, zato sem to hranila kot zaklad," je leta 2021 povedala za AFP.

"Toda ko sem odšla v New York (...) sem imela nekaj distance in razumela sem, da je to treba storiti - zaradi javnosti, pa tudi zaradi mojega duševnega zdravja. Moram to dopustiti. To mora biti dostopen kraj francoske dediščine," je še dodala.