Slovenija 7.4.2023 8:00

Vodnikova domačija Center v znamenju stripa

Ljubljana, 7. aprila - V Vodnikovi domačiji Center bodo danes podelili nagrade letošnjega mednarodnega natečaja Živel strip! Živela animacija! in odprli razstavo del natečaja, ki bo na ogled do 26. aprila. Letošnji glavni nagrajenci so Neža Štular, Sanjin Adin Rošić in Isak Matts Johannes Kronlund.

Ljubljana. Vodnikova domačija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodnikova domačija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Za letošnji natečaj je 329 učencev in 127 dijakov iz Slovenije prispevalo 418 stripovskih del. Na natečaju je sodelovalo 35 osnovnih in devet srednjih šol ter 11 posameznikov. Preko 150 osnovnošolcev in 31 srednješolcev je ustvarilo 31 kratkih animiranih filmov. Kot posebnost letošnjega natečaja so organizatorji opazili, da se je "stripovski virus intenzivno razpasel med dekleti, ki so letos tudi prejemnice večine nagrad in priznanj".

Glavne nagrade na področju stripa bodo prejeli Neža Štular iz Kranja za strip Vojna in mir, Sanjin Adin Rošić iz Maribora za strip Dr. Buco Raca prof. in Isak Matts Johannes Kronlund iz Cola za strip Jezni lovec in radovedni medved. Na področju animacije pa bo glavno nagrado za samostojno delo prejel Filip Žagar za animacijo Podlasica.

Vsi udeleženci bodo prejeli tudi mini strip Zmaj v brezvetrju, ki ga je prav v ta namen ustvaril dijak Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Ažbe Polšak, eden od lanskoletnih prejemnikov priznanj. V svojem stripovskem prvencu predstavi presenetljivo drugačno perspektivo na vsakdanjo srednješolsko rutino, ki se začne z nadležnim zvokom budilke in se ponavlja iz dneva v dan, ter pokaže, da se morda tudi v njej skriva smisel.

Namen projekta Živel strip! Živela animacija! je spodbujati stripovsko ustvarjalnost in animacijo, branje ter splošno vizualno izobraževanje, predvsem pa popularizirati strip in animirani film med mlajšo publiko. Natečaj za mlade striparje in animatorje iz Slovenije ter italijanske pokrajine Furlanija - Julijska krajina je njegov osrednji del, ob tem pa predstavi še dvojico avtorjev iz Slovenije in Italije. Letošnja izbranca sta bila slovenski animator in pedagog Timon Leder ter risar znanstveno-fantastičnih stripov Romeo Toffanetti.

Živel strip! Živela animacija! je mednarodni projekt na področju stripa in animiranega filma, ki so ga zasnovali v Forumu Ljubljana, kjer izdajajo revijo Stripburger, skupaj z združenjem Vivacomix iz italijanskega Pordenona. Pri organizaciji se jim je lani pridružil še mednarodni festival animiranega filma Animateka.