Svet 9.4.2023 5:30

Pred 90 leti se je rodila igralska legenda Jean-Paul Belmondo

Pariz, 9. aprila - Pred devetimi desetletji se je v pariškem predmestju Neuilly-sur-Seine rodil francoski igralec Jean-Paul Belmondo. Zaslovel je v filmu Jean-Luca Godarda Do zadnjega diha iz leta 1960, v katerem je zaigral mladega gangsterja. Kasneje je postal ikona francoskega novega vala.

Kot mladenič se je Belmondo ukvarjal z boksom in nogometom, z 20. leti pa je že stal na odrskih deskah. Diplomiral je na konservatoriju za igro v Parizu, v filmskem svetu pa zaslovel v začetku 60. let minulega stoletja.

Po uspehu v Godardovem Do zadnjega diha je zaigral tudi v filmih režiserjev, kot sta Claude Chabrol in Vittorio De Sica. Z Godardom je sodeloval še pri filmu Nori Pierrot (1965), leta 1974 je nastopil v naslovni vlogi mojstrovine Stavisky Alaina Resnaisa.

Od začetka 70. let minulega stoletja je Belmondo pogosteje igral v akcijskih filmih in kriminalkah, med drugim leta 1981 v filmu Profesionalec. V 90. letih minulega stoletja je ponovno nastopal v gledališču. Potem, ko je preživel blažjo obliko možganske kapi, je nastopil še v celovečercu Un Homme et son chien (Moški in njegov pes) iz leta 2008.

V svoji igralski karieri je prejel več nagrad. Kot navaja spletna enciklopedija Wikipedia, je med drugim leta 1989 prejel cezarja za najboljšo moško vlogo, zlato palmo za življenjsko delo na filmskem festivalu v Cannesu leta 2011, zlatega leva za življenjsko delo na beneškem filmskem festivalu leta 2016 in cezarja za življenjsko delo leta 2017. Združenje filmskih kritikov v Los Angelesu mu je leta 2009 podelilo nagrado za dosežke v karieri. Priznani igralec je bil med drugim odlikovan tudi s francoskim redom za zasluge in redom legije časti.

Ob letošnji obletnici Belmondovega rojstva so v Parizu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sprejeli odločitev, da bodo sprehajališče pod mostom Bir-Hakei preimenovali v Sprehajališče Jean-Paula Belmonda.

Bebel, kot je bil igralčev vzdevek, je prav na tem mestu posnel kultno sceno iz kriminalnega filma Henrija Verneuila, "Peur sur la ville" (Strah nad mestom) leta 1975. V lovu za serijskim morilcem se je namreč Belmondo pod omenjenim mostom povzpel na streho vagona vozečega se vlaka podzemne železnice. V tej zahtevni sceni se je Belmondo prvič v igralski karieri resno poškodoval na snemanju.

Igralec je v 89. letu umrl 6. septembra 2021. Njegovo zdravje se je vse od kapi pred desetletjem slabšalo.