Na hitro prelistano 8.4.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. aprila - Inštitut Nove revije je izdal teoretsko delo Deana Komela z naslovom V paralelah smisla, založba Primus pa knjigo ameriške avtorice z naslovom Grenko-sladko. Pri založbi Učila International je izšel priročnik danskega avtorja Meika Wikinga z naslovom Moj hygge dom.

Ljubljana. Knjiga V paralelah smisla avtorja Deana Komla. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga V paralelah smisla avtorja Deana Komla.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Moj hygge dom avtorja Meika Wikinga. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Moj hygge dom avtorja Meika Wikinga.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Grenko-sladko avtorice Susan Cain. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Grenko-sladko avtorice Susan Cain.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Strasti duše avtorja Reneja Descartesa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Strasti duše avtorja Reneja Descartesa.
Foto: STA

V PARALELAH SMISLA - KNJIGA O RAZMERJU FILOZOFIJE DO KULTURE IN DRUGIH PODROČIJ

Monografija V paralelah smisla se posveča obravnavi razmerja filozofije do kulture, humanistike, jezika, pesništva, tehnoznanosti, zgodovinskosti, družbenosti in miselnosti, ki jo je Dean Komel zastavil že v Obeležjih smisla (2016), Totalitariumu (2019) in Horizontih kontemporalnosti (2021), so spomnili pri Inštitutu Nove revije.

Ko gre za filozofski premislek omenjenih področij, ne zadošča, da se sledi utečenim kriterijem znanstvene objektivnosti, marveč je potrebno posebej razviti tudi sam smiselni kontekst, ki usmerja razumevanje. Nihanje med določnostjo in nedoločnostjo smeri vzpostavlja filozofsko izkustvo kot odprt odnos. Smiselnost, ki se odvija v paralelah, omogoča prehajanje med različnimi izraznimi registri. Če je za kulturni izraz značilno, da odraža svet, je vzporedno humanistična vednost vselej vrednostno opredeljena. Glas in podobo, ki tvorita besedo, pesem pretvori v godbo in obličje. Za informacijske kanale to ne pomeni ničesar, kar v paraleli smisla razkriva nihilizem svet obvladujoče komunikacije, piše v predstavitvi dela.

Dean Komel je po študiju filozofije in primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti študiral pri Bernhardu Waldenfelsu in Klausu Heldu v Nemčiji in leta 1995 doktoriral na temo hermenevtične kritike antropologistične orientacije v sodobni filozofiji. Danes je profesor na Filozofski fakulteti. Med drugim je soustanovitelj svetovnega fenomenološkega združenja. Od leta 2005 tudi vodi raziskovalne dejavnosti na humanističnem inštitutu Nove revije. Njegova razpravljanja se dotikajo predvsem filozofskega razumevanja sodobnosti. V tem kontekstu je razvil tudi filozofsko obravnavo jezika, zgodovinskosti, umetnosti, medkulturnosti, humanistike ter družbene in kulturne kritike. Leta 2003 je prejel Zoisovo nagrado.

GRENKO-SLADKO - KNJIGA O GLOBLJEM UMEVANJU "GRENKO-SLADKEGA" KONCEPTA

Knjiga s podnaslovom Zdravilna moč žalosti in hrepenenja je namenjena vsem, ki imajo radi žalostno glasbo, deževne dni, se močno odzivajo na glasbo, umetnost, naravo ter lepoto in se globoko zavedajo minevanja časa, piše na spletni strani založbe Primus.

Susan Cain, avtorica uspešnice Tihi: Moč introvertnih ljudi v svetu, ki ne zna molčati, v svoji novi knjigi raziskuje moč grenko-sladke osebnosti, odstira nerazumljeno stran duševnega zdravja in ustvarjalnosti ter svetuje, kako naj se posameznik spoprime z bridkostjo, da bi zaživel polno.

"Ljudje z osebnostjo, ki je občutljiva za grenko-sladko, pogosto doživljajo dolgotrajne občutke hrepenenja, ganjenosti in žalosti, se močno zavedajo minevanja časa in čutijo nenavadno bolečo radost nad lepoto sveta. Razumejo, da sta svetloba in tema, rojstvo in smrt - grenko in sladko - vselej v paru," so še zapisali pri založbi. Delo je prevedla Višnja Jerman.

MOJ HYGGE DOM - PRIROČNIK ZA UREDITEV PRIJETNEJŠEGA DOMA

Avtor v knjigi, podnaslovljeni, Kako urediti dom, da boste v njem srečni, piše o tem, kako lahko oblikovanje doma vpliva na dobro počutje in kako lahko ob upoštevanju danskega načela hygge dom postane kraj, v katerem ne samo bivamo, ampak tudi uspevamo.

Knjiga se opira na nove raziskave Inštituta za raziskovanje sreče v Koebenhavnu in ponuja majhne spremembe, ki pa imajo lahko velik vpliv. Na primer, kako poskrbeti, da je soba videti prostornejša, zakaj je za okroglimi jedilnimi mizami prijetneje sedeti in kako zelo pomembna je primerna osvetlitev, so zapisali pri založbi.

Meik Wiking je leta 2013 v Koebenhavnu na Danskem ustanovil prvi Inštitut za raziskovanje sreče na svetu. Napisal je tri knjige, ki so uspešnice, saj so jih prodali v več kot dveh milijonih izvodov: Hygge: umetnost dobrega življenja po dansko, Lykke in Umetnost ustvarjanja spominov. Knjige so prevedene tudi v slovenščino. Tokratno knjigo sta prevedla Slavica Jesenovec Petrovič in Borut Petrovič Jesenovec.