Svet 11.4.2023 5:30

Dokumentarec o Dušanu Jelinčiču uvrščen na Filmski festival Trento

Trst, 11. aprila - Dokumentarni film Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča je bil uvrščen v tekmovalni program najstarejšega mednarodnega festivala, posvečenega gorništvu. Trento film festival bo bo letos od 28. aprila do 7. maja potekal v 71. izdaji, na njem bodo prikazali 130 filmov.

Komen. Tržaški pisatelj in novinar Dušan Jelinčič. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Komen.
Tržaški pisatelj in novinar Dušan Jelinčič.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Dokumentarni film z letnico 2022 v režij Dušana Moravca, ki je nastal v produkciji hiše Friendly Production, bo na sporedu dvakrat - 2. in 5. maja. Projekcije se bodo udeležili tudi ustvarjalci filma in Jelinčič, so sporočili producenti filma.

Dokumentarni film Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča prikazuje retrospektivo avtorjevih literarnih del in hkrati ponuja večplasten prikaz njegove osebnosti. Prikaže ga kot intelektualca, pisatelja z zavidljivo bibliografijo, alpinista, novinarja in zavednega tržaškega Slovenca.

Film med drugim preizprašuje, ali Dušan Jelinčič velja za najuspešnejšega slovenskega pisatelja med alpinisti oziroma za najuspešnejšega, najverjetneje tudi največkrat nagrajenega alpinista med pisatelji. Izpostavljena je osrednja odlika njegovih del, ki se kaže v spremembi perspektive. "Prav ta sprememba, prikaz notranjega duševnega boja (močnega) posameznika v ekstremni situaciji - najsi bo to v alpinistični navezi ali v fašistični samici - je tekom celotne pripovedi rdeča nit dokumentarnega filma," je zapisal producent filma Matjaž Mrak.