Slovenija 10.4.2023 8:30

Muzeji tudi tokrat z akcijo Naprej v preteklost v digitalnem okolju

Ljubljana, 10. aprila - Slovenski muzeji in galerije so tudi to pomlad pripravili akcijo Naprej v preteklost, ki poteka v digitalnem okolju. Z njo opozarjajo na bogato dediščino, ki jo hranijo tovrstni prostori. Od danes do 16. aprila na spletu in družbenih omrežjih ponujajo različne kratke filme, zanimive informacije, fotografije, predstavitve in podobno.

Naprej v preteklost je skupna akcija slovenskih muzejev in galerij v organizaciji Skupnosti muzejev Slovenije ter službe za premično dediščino in muzeje. Letošnjo pomlad akcijo povezujejo z ICOM-ovo temo Mednarodnega dneva muzejev z naslovom Muzeji, galerije - trajnostni razvoj in dobro počutje.

Različne kratke filme, zanimive informacije, fotografije, predstavitve in podobno na spletu in družbenih omrežjih povezujejo ključniki #trajnostnirazvoj, #dobropočutje in #naprejvpreteklost. Skupnost muzejev je ob tem pripravila še posebno spletno knjižico, v kateri je zajet program. Dosegljiva je na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije: sta.si/qSrvwv.

Na programu bodo različne video vsebine, spletne predstavitve in tudi spletne delavnice. Mednarodni grafični likovni center v Ljubljani je denimo pripravil spletni vodstvi po razstavah Marko Šajn: Vzajemni kompromis in Honza Zamojski: Posrednik/Middleman, Moderna galerija ter Muzej sodobne umetnosti +MSUM pa spletna ogleda razstave Od blizu: Ohranjanje, varovanje in konserviranje-restavriranje del moderne in sodobne umetnosti ter izbora del iz nacionalnih zbirk Moderne galerije in zbirke Arteast 2000+.