Slovenija 12.4.2023 14:06

V Moderni galeriji bodo podelili Jakopičevo nagrado in priznanji

Ljubljana, 12. aprila - V Moderni galeriji bodo drevi podelili najvišje nacionalne nagrade za likovno in vizualno umetnost, nagrado in priznanji Riharda Jakopiča. Dobitnik nagrade Riharda Jakopiča za leto 2023 je slikar Staš Kleindienst, priznanji Riharda Jakopiča bosta prejela ustvarjalka na področju intermedijske umetnosti Maša Jazbec in slikar Mitja Konić.

Ljubljana. Moderna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Slavnostna govornica na prireditvi bo ministrica za kulturo Asta Vrečko, zbrane bo nagovoril tudi predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) Zoran Poznič.

Kleindienst nagrado Riharda Jakopiča prejme za "silno bogat in nadvse kompleksen slikarski opus, ki je svoj prvi višek dosegel v obdobju zadnjih petih let," je zapisano v utemeljitvi.

Kot še piše, Kleindienst svojo umetniško prakso razume kot način soočanja z družbenimi in kulturnimi vprašanji. Interpretacija sveta, v katerem živimo, skozi slikarstvo, je z nami že stoletja, družbene spremembe, ki se dogajajo z različnimi hitrostmi, pa rojevajo nove in nove slikarske oblike. Med njimi so tudi take, ki svoj čas in prostor slikarsko zajemajo zelo učinkovito in hkrati nadvse posredno. Kleindienstov dosedanji umetniški opus, ki je dosegel zrelo fazo, sodi prav med slednje.

Maša Jazbec je razstavljala na številnih novomedijskih festivalih, razstavah in konferencah doma in v tujini, tudi na Ars Electronici. V zadnjem obdobju so njene samostojne razstave gostile tri galerije - Galerija Equrna v Ljubljani, Galerije Velenje in Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Slednja je bila tudi osnova predloga za podelitev priznanja.

Konić priznanje prejme za delovanje v obdobju zadnjih treh let, ko se je predstavil s tremi velikimi samostojnimi razstavami: v nekdanji cistercijanski cerkvi Galerije Božidar Jakac v Kostanjevica na Krki leta 2020, v Galeriji Murska Sobota leta 2022 in istega leta v Galeriji Velenje.

Letošnjo žirijo so sestavljali Nadja Zgonik, Žiga Kariž, Marko Glavač in Aleš Vaupotič.

Organizator vsakoletne podelitve nagrade in priznanj je ZDSLU v sodelovanju z Moderno galerijo. Pri izboru nagrajencev sodelujeta še Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ter Slovensko društvo likovnih kritikov, denarna sredstva za nagrado zagotovi ministrstvo za kulturo.

Kot so sporočili z ministrstva, je ZDSLU sofinancirana na programskem razpisu za obdobje 2022-2025 v višini 108.000 evrov za leto 2023, v programu pa so sofinancirani tudi nagrada Riharda Jakopiča v višini 4000 evrov ter priznanji Riharda Jakopiča v višini po 1000 evrov za vsako.

Razstava dobitnikov nagrade in priznanj Riharda Jakopiča bo od med 13. aprilom in 6. majem na ogled v Galeriji ZDSLU.