Svet 16.4.2023 5:30

Petra Strahovnik s skladbo SCREAdoM na zagrebškem bienalu

Zagreb, 16. aprila - Petra Strahovnik je ena od šestih mladih skladateljev, ki je na povabilo zagrebškega glasbenega bienala ustvarila novo skladbo. Krstno jo bodo izvedli danes v okviru projekta Balkan Affairs, s katerim želi bienale odpreti prostor za razvoj mladih skladateljev v balkanski regiji. Letošnji bienale, ki se je začel 13. aprila, se bo sklenil 22. aprila.

Balkan Affairs je projekt Bienala Zagreb, s kateri želijo mlade skladatelje v regiji spodbuditi k izmenjavi idej in razumevanju kulturnih podobnosti in razlik drug drugega.

Kot piše na uradni spletni strani, so vojna, ki je privedla do razpada Jugoslavije, in izzivi tranzicije, ki je temeljno zanimanje vseh skladb, ustvarili neenake pogoje za skladatelje, ki živijo v različnih balkanskih državah. "Čeprav so bili ob njej šele na začetku svojega življenja, je teh šest skladateljev kot tudi številni drugi z vseh koncev Balkana, od Slovenije do Republike Severne Makedonije, še danes pod vplivom njenih posledic. Poleg tega ni mogoče preceniti, v kolikšni meri so k neugodnim parametrom prispevale tudi trenutne razmere s pandemijo covida-19 in vojno v Ukrajini."

Namen projekta je zagotoviti enake možnosti vsem šestim skladateljem ter spodbuditi regijo k ponovnemu povezovanju s sodobno in bolj vključujočo perspektivo. Novitete, ki so jih prispevali še Hanan Hadžajlić, Jug Marković, Ana Pandevska, Nina Perović in Helena Skljarov, bo izvedel ansambel Neue Vocalsolisten Stuttgart, ki je koproducent projekta.

Petra Strahovnik je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo in magistrirala na Kraljevem Konservatoriju v Haagu na Nizozemskem, kjer živi in deluje od leta 2011. V svoji noviteti tematizira trpljenje nedolžnih žrtev vojne.

Zagrebški glasbeni bienale je največji hrvaški festival, posvečen sodobni glasbi. Poteka od leta 1961. Odprl ga je simfonični orkester Hrvaške radiotelevizije, za zaključek pa je na sporedu opera, ki jo je skladatelj Ivo Josipović posvetil Johnu Lennonu.