Slovenija 15.4.2023 10:00

Portret Edwarda Cluga v obliki celovečernega dokumentarca

Maribor, 15. aprila - V produkciji Kulturnega in umetniškega programa Televizije Slovenija je nastal celovečerni dokumentarni portret koreografa Edwarda Cluga. Film z naslovom Uživajte, oder je vaš, ki ga podpisujeta scenaristka Nuša Ekar in režiser Božo Grlj, bo premierno predvajan jeseni na programih Televizije Slovenija, minuli teden pa je bil na ogled v SNG Maribor.

Dokumentarni film je pričel nastajati ob pripravah na baletno predstavo Hora leta 2019. Baletni ansambel Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je po premieri v Mariboru gostoval z omenjeno predstavo v mestu Oradea v Romuniji in kamera je po predstavi sledila tudi potovanju Edwarda Cluga v mesto Cluj, kjer je kot desetletni deček vstopil v baletni svet, nato pa še v njegovo rojstno mesto Stei.

"Čas v Romuniji, prepreden s tedanjimi okoliščinami, brezskrbno otroštvo, omejeno na dva poletna meseca, diktat v internatu, disciplina baletne šole in brezmejna volja po uspehu, zaživijo ob pripovedih Edwarda Cluga, njegove mame in prijatelja. Odsev posebnega časa in prostora, ki je zaznamoval vzpon mladega baletnika, kasneje pa koreografa svetovnih razsežnosti, čigar uspeh je oče slutil že v očeh svojega malega dečka, se počasi in vztrajno odvija in gradi skozi videnja bližnjih, ki so stali in se mu pridružili na tej poti," so ob predpremieri celovečernega dokumentarnega portreta zapisali njegovi ustvarjalci.

Dokumentarni film bi moral ugledati luč sveta že leta 2020, ko naj bi bila na odru moskovskega gledališča Bolšoj premiera Clugove baletne predstave Mojster in Margareta. Ta je bila zaradi epidemije covida-19 prestavljena na december 2021.

Edward Clug, po rodu iz Romunije, je že več kot 30 let pomembna ustvarjalna sila SNG Maribor. V Slovenijo je prišel leta 1991, ko je takoj po zaključku baletnega šolanja v Cluju dobil svoj prvi angažma baletnega plesalca v mariborskem gledališču. Tu je spoznal režiserja Tomaža Pandurja, s katerim je najprej sodeloval kot plesalec, nato pa je na Pandurjevo povabilo ustvaril avtorsko koreografijo za gledališki spektakel Babilon.

Ta je bil uprizorjen leta 1996 v Drami SNG Maribor, dve leti kasneje pa je Clug s soplesalko Valentino Turcu ustvaril svoj prvi samostojni koreografski projekt Tango. Tu je začel sodelovati tudi s kostumografom Leom Kulašem in scenografom Markom Japljem, ki sta postala njegova stalna umetniška sopotnika. Ekipi se je leta 2008 pri ustvarjanju projekta Pret-a-porter pridružil še skladatelj Milko Lazar, s katerim je Clug med drugim postavil na oder zelo priljubljeno predstavo Radio & Juliet na glasbo skupine Radiohead.

"Njegova edinstvena interpretacija Le Sacre du Printemps skladatelja Igorja Stravinskega leta 2012 in preboj njegovega prvega narativnega celovečernega baleta Peer Gynt leta 2015 ga opredeljujeta kot pomemben koreografski glas njegove generacije. Tako je začel sodelovati z drugimi baletnimi ansambli po vsem svetu in Balet SNG Maribor postavil na svetovni plesni zemljevid," poudarjajo v mariborskem gledališču, kjer je Clug od leta 2003 umetniški direktor Baleta.

Za svoje delo je prejel več nacionalnih in mednarodnih nagrad ter bil leta 2017 nominiran za prestižno nagrado benois de la danse in leta 2019 za nemško gledališko nagrado Der Faust. Leta 2022 je prejel srebrni red za zasluge Republike Slovenije in medaljo za kulturne zasluge Romunije za svoj prispevek k razvoju kulture in umetnosti.