Slovenija 16.4.2023 8:00

Balladero z novo ploščo Neon srce in gosti v CD

Ljubljana, 16. aprila - Glasbenik Balladero s pravim imenom Dominik Bagola bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) ob 19.30 predstavil novo ploščo Neon srce. Za vodilnega domačega klavirskega kantavtorja, kot ga je v radijski oddaji Izštekani označil voditelj Jure Longyka, je to tretja plošča v desetletju samostojnega ustvarjanja. Izvedel jo bo skupaj z gosti.

Balladero, znan po denimo skladbi Zlati časi, z "unikatnim avtorskim slogom že desetletje uspešno združuje navdušujoč klavirski indie-pop, udarne rokovske rife in prefinjene klavirske balade, njegove skladbe pa odlikujejo tudi odlična osebnoizpovedna in družbenokritična besedila", so ob koncertu zapisali v CD.

Neon srce je njegov tretji samostojni izdelek, potem ko je že izdal prvenec Club Deuce in drugi album Perfect You. Za STA jo je označil za svojo najboljšo ploščo doslej, je tudi prva, ki je v celoti izvedena v slovenskem jeziku. "Sicer pa bi lahko rekel, da je zreli Balladero," je dodal.

Navdih zanjo je bila prehojena pot, saj je ob prvih dveh albumih obiskal številne odre, tudi v tujini, sodeloval z različnimi glasbeniki in se na ta način kalil v svojem avtorskem izrazu. Z novo ploščo, kot ponazarja njen naslov, se je želel pokazati kot avtor dveh kontrastnih polov - dinamičnosti in energičnosti na eni ter čutnosti in srčnosti na drugi strani -, ki tudi sicer spremljata njegovo ustvarjanje. Čeprav je pisec prvenstveno klavirskih balad, se namreč podpisuje tudi pod kakšno bolj udarno pop ali rock skladbo.

Izdajo albuma spremlja krajša turneja, ki jo je začel pred mesecem dni z radijskem koncertom, po CD pa že ima predvidene nadaljnje nastope. Veliki koncert v CD bo tako po njegovih besedah zaključek prvega dela promocije. Spremljali ga bodo Martin Lunder (kitara), Boštjan Gradišek (bobni), Jernej Kržič (bas kitara) in Amadej Herzog (harmonika).

Kot goste je povabil nekatere stalnejše glasbene sodelavce, nekatere, ki so sodelovali pri novi plošči, in nekaj glasbenikov, s katerimi še ni nastopil. Na odru se mu bodo pridružili Jadranka Juras, Vlado Poredoš, Samo Budna, Martin Štibernik, Aljoša Bagola, Denis Horvat, Bilka Peršič in Jakob Podlesek.

Kot so še zapisali v CD, je Neon srce nastajal v sodelovanju z vrhunskimi producenti, pod večino skladb pa se je znova podpisal Uwe Bossert, član skupine Reamonn. Ob domačih glasbenikih zasedbo na albumu dopolnjujeta italijanski kitarski virtuoz Lorenzo Corti in najbolj prodajan studijski bobnar Velike Britanije Ash Soan, sodelavec svetovno znanih imen, kot so Adele, Dua Lipa, Sam Smith, Tori Amos in Joss Stone.