Slovenija 14.4.2023 14:33

Razstava o Jožetu Brumnu v Mariboru združena z nagrajenci istoimenskega bienala

Maribor, 14. aprila - V Umetnostni galeriji Maribor bodo ob 19. uri odprli razstavo, posvečeno oblikovalcu Jožetu Brumnu. Pregledno in študijsko zasnovano razstavo z naslovom Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit bo spremljala predstavitev nagrajencev lanskega, 10. bienala slovenskega oblikovanja Brumen. Na ogled bo do 18. junija.

Pregledno razstavo so v Maribor prenesli iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, kjer je bila prvotno na ogled v sodelovanju z Društvom za kulturno, založniško in producentsko dejavnost Pekinpah. Pripravila jo je kustosinja Petra Černe Oven v sodelovanju s Cvetko Požar.

Kot je za STA povedala Požar, je kustosinja opravila raziskavo o Brumnovem opusu, skupaj pa sta razstavo koncipirali na način, da uvodoma prikaže njegovo otroštvo in mladost oziroma nekaj tistega, kar ga je kasneje formuliralo kot ustvarjalca, ki se je posvetil grafičnemu oblikovanju.

Postavitev predstavlja njegov opus skozi osnovne poudarke njegovega dela: oblikovanje knjig, oblikovanje likovnih monografij in katalogov ter oblikovanje celostnih grafičnih podob, kot sta celostna grafična podoba za radiotelevizijo v Zagrebu ali celostna grafična podoba za Univerzo v Ljubljani oziroma takratno Univerzo Edvarda Kardelja. Izpostavljeno je tudi leposlovje, saj je na tem področju, na katerem je ustvarjal med letoma 1950 in 1980, po besedah sokustosinje prav tako ustvaril nekaj presežkov.

Na željo Umetnostne galerije Maribor pa del razstave predstavlja še delo fundacije Brumen, in sicer nagrajence 10. bienala oblikovanja, ki je posvečen predvsem vizualnim komunikacijam.

Dediščina Jožeta Brumna (1930-2000) kot grafičnega oblikovalca, ki je bil po izobrazbi arhitekt in kipar, je za slovensko grafično oblikovanje po besedah Cvetke Požar izjemnega pomena predvsem za drugo polovico 20. stoletja, ko je tako na področju knjižnega oblikovanja in celostnih grafičnih podob kot tudi plakatov dejansko oral ledino oziroma premikal meje možnega.

"Zavedati se moramo, da gre iz današnjega ozira za popolnoma drugačno, recimo temu analogno oblikovanje, se pravi oblikovanje, kjer je bila vloga tiskarja še vedno zelo izpostavljena oziroma je bil oblikovalec tisti, ki je moral intenzivno sodelovati s tiskarji in tudi na tem področju premikati meje. Brumen je bil skozi svojo humanistično izobrazbo tudi izjemen, recimo temu umetniški erodit, ki je razumel oblikovanje, umetnost in skozi to potem izjemno dobro oblikoval sama dela, umetniške kataloge, umetniške monografije," je o njegovem opusu povedala sokustosinja razstave.

Pri tem je omenila še podatek, da so bili med njegovimi sošolci na gimnaziji v Mariboru literata Kajetan Kovič in Janez Menart ter režiser Jože Pogačnik, ki so ga povabili, da je v 50. letih oblikoval še knjižne oziroma ščitne ovitke, ki so bili nagrajevani zaradi oblikovanja.

Brumen je za svoje plakate, knjige in celostne podobe prejel več nagrad, med drugim je bil prvi oblikovalec, ki je leta 1967 prejel nagrado Prešernovega sklada za področje vizualnih komunikacij.