Svet 15.4.2023 11:50

Lionel Richie in Katy Perry med nastopajočimi ob kronanju Karla III.

London, 15. aprila - Take That, Lionel Richie, Katy Perry in Andrea Bocelli bodo med izvajalci, ki bodo nastopili na koncertu ob kronanju kralja Karla III., so poročanje BBC povzele tuje tiskovne agencije. Koncert ob kronanju v televizijskem prenosu bo na območju Windsorskega gradu zahodno od Londona 7. maja, dan po tem, ko bo princ Charles uradno okronan za kralja.

ZDA, Philadelphia. Ameriška pop glasbenica Katy Perry. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Philadelphia.
Ameriška pop glasbenica Katy Perry.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Vodja vsebin pri BBC Charlotte Moore je povedala, da je kronanje prireditev, ki se zgodi enkrat v generaciji, seznam nastopajočih na koncertu pa je označila za prvorazrednega.

Vendar pa nedavna poročila kažejo, da so nastop zavrnili številni svetovni zvezdniki, med njimi Adele, Elton John, Harry Styles in Spice Girls, domnevno zaradi nesoglasij glede urnika nastopa ali obveznosti glede turnej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Časnik Mail on Sunday je poročal, da je pevka Kylie Minogue sodelovanje zavrnila zaradi okrepljenega republikanskega ozračja v njeni rodni Avstraliji, kjer je Charles tudi kralj.

Dogodka se bo po pričakovanjih osebno udeležilo približno 20.000 predstavnikov javnosti in povabljenih gostov, prireditev pa bodo prenašali tudi v živo po radiu in spletu.

Drugi potrjeni izvajalci so operna zvezda Bryn Terfel, kantavtorica Freya Ridings ter skladatelj in producent Alexis Ffrench.

Katy Perry, ki je leta 2021 nastopila na inavguraciji predsednika ZDA Joeja Bidna, je sicer povezana s Charlesovimi dobrodelnimi ustanovami, enako kot tudi Take That in Richie.

Richie, ki je pri 73 letih le leto dni mlajši od kralja, je ocenil, da bo koncert "čast in praznovanje". Bocelli pa je že nastopil za Charlesovo mamo, kraljico Elizabeto II., ki je umrla septembra lani v starosti 96 let. Bil je med zasedbo zvezdnikov, ki jo je vodila Diana Ross na koncertu ob platinastem jubileju monarhinje na prestolu junija lani.

Nadaljnja imena, ki bodo še nastopila na koncertu, bodo še objavili, so sporočili pri BBC.

Kljub temu, da bo kronanje prvo po letu 1953 in tako dogodek, ki mu večina Britancev še ni bila priča, pa se po pisanju AFP zdi, da je zanimanje javnosti trenutno na nizki ravni.

Anketa YouGov, ki je zajela več kot 3000 ljudi, je v petek pokazala, da nekaj več kot tretjini, 35 odstotkom ljudi, za dogodek "ni preveč mar".

Slaba tretjina (29 odstotkov) je povedala, da jim je vseeno, pri čemer je apatija največja med mlajšimi. Približno četrtina (24 odstotkov) vseh vprašanih je izjavila, da jim je dokaj mar, in le približno eden od desetih ljudi (devet odstotkov) je dejal, da mu je precej mar za kronanje.

Kljub temu je 46 odstotkov Britancev dejalo, da bo po vsej verjetnosti gledalo slovesnost ali se udeležilo praznovanj, vključno z uličnimi zabavami in kosili po državi 8. maja, ki so ga razglasili za državni praznik.