Slovenija 17.4.2023 9:32

S projekcijo filma Zabava začetek festivala Kurja polt

Ljubljana, 17. aprila - S projekcijo filma Zabava Blakea Edwardsa v Kinodvoru se drevi začenja 10. edicija festivala žanrskega filma Kurja polt. Ob jubileju bo festival namesto tradicionalne tematske retrospektive ponudil retrospektivo Vse najboljše, Kurja polt! s cvetoberom najljubših filmov organizacijske ekipe.

Programska vodja festivala Maša Peče je v intervjuju za STA povedala, da so si ob letošnjem jubileju privoščili še malo več svobode pri programiranju osrednje retrospektive. Ta je po navadi posvečena specifičnemu filmsko-teoretskemu ali filmsko-zgodovinskemu vidiku, recimo žanrskemu tropu, žanrskemu avtorju ali podžanru.

Letos pa je namesto povezujoče rdeče niti v retrospektivo z naslovom Vse najboljše, Kurja polt! uvrstila izbor svojih najljubših filmov, ki jih ima že vrsto let na seznamu, pa jih iz različnih razlogov do zdaj ni mogla ali hotela uvrstiti na program - nekateri niso sodili v nobeno od doslej izbranih tematik, nekatere je nalašč hranila za okroglo, praznično obletnico.

"Takšna je denimo otvoritvena Zabava iz leta 1968 v režiji Blaka Edwardsa, eden mojih najljubših filmov vseh časov", je povedala in dodala, da so vsi izbrani filmi po vrsti "absolutne filmske mojstrovine, nekateri tudi prelomni mejniki nacionalne ali svetovne filmske zgodovine".

Po mnenju Maše Peče ima žanrski film sicer od nekdaj svoje zvesto občinstvo, bolj zvesto in formirano tako od umetniškega kot mainstream filma. Vendar je zanimanje za žanr alternativna izbira, na nek način celo subkulturna.

Projekcije bodo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Festival se bo sklenil 23. aprila.