Slovenija 17.4.2023 12:03

Ameriška plesalka Deborah Hay gostja tokratnega Koreografskega obrata

Ljubljana, 17. aprila - V tokratnem Koreografskem obratu, s katerim Nomad Dance Academy predstavlja kratke koreografske in druge predstavitvene oblike sodobnega plesa, bo osrednja gostja ameriška koreografinja Deborah Hay. Niz dogodkov bodo začeli danes v Španskih borcih, povabili pa so še štiri njene sodelavce, ki bodo predstavljali svoje plesne prakse.

S Koreografskim obratom, ki tokrat nosi oznako #7, organizatorji v Nomad Dance Academy Slovenija poskušajo širiti spekter koreografskih oblik, estetik in praks, ki obstajajo druga ob drugi in se lahko oplajajo. Obenem poskušajo omogočiti koreografom preizkušanje zamisli in konceptov pred občinstvom ter javnost na različne načine informirati o plesnem delu.

Dogodek bo uvedla osrednja letošnja gostja, ameriška plesalka, koreografinja in teoretičarka Deborah Hay s plesno predstavo iz leta 2019 my choreographed body... revisited. Hay sodi med ikone ameriškega postmodernega plesnega razcveta, ki se je vpisala v zgodovino tudi z lastno plesno prakso.

Je ena od ustanoviteljic Judson Dance Theatra, leta 1964 pa je kot članica Merce Cunningham Dance Company plesala na zdaj že legendarni svetovni turneji. Med drugim je sodelovala s Trisho Brown, Lucindo Childs, Simone Forti, Alexom Hayem, Robertom Morrisom, Stevom Paxtonom in Yvonne Rainer ter z glasbenico Laurie Anderson.

Leta 2012 je bila ena prvih prejemnic nagrade Doris Duke Artist Award, leta 2015 pa ji je francoska vlada podelila naziv vitezinje reda umetnosti in književnosti. Leta 2018 je bila predstavljena v okviru razstave o Judson Dance Theatru v Muzeju sodobnih umetnosti MoMA. Leta 2019 je Tanz im August v Berlinu priredil retrospektivno njenih del, druga njena retrospektiva je bila v sezoni 2020/21 v Mercat de les Flors v Barceloni. Je tudi avtorica več knjig.

Poleg Hay so v Koreografski obrat #7 povabili še štiri njene sodelavce, ki bodo razgrnili pojme, oblike dela in rezultate, ki so povezani s plesno prakso, so sporočili iz Nomad Dance Academy Slovenija. Sodelovali bodo še Celine Larrere, Laurent Pichaud, Dario Bardam in Christopher Roman.

Letošnji niz dogodkov se bo zvrstil od danes do srede v Španskih borcih, Kinu Šiška in Sindikalni dvorani. Na spored so uvrstili laboratorij, plesne predstave, pogovorni duet, predavanje in dokumentarni film.

Program so pripravili Dragana Alfirević v sodelovanju z Jano Jevtović, Dejanom Srhojem in Jasmino Založnik. Koproducenti so Kino Šiška, Španski borci in Bunker.